Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Structure and Properties of Materials (FEKT-NSVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NSVM - Structure and Properties of Materials, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s vzájemnou vazbou složení a struktury materiálů na vlastnosti materiálů a na možnosti řízení jejich vlastností. Získané znalosti umožní studentům navrhovat optimální druhy materiálů do výroby elektrotechnických,elektronických a mikroelektronických zařízení,jakož i do aplikací v příbuzných technických a vědeckých oborech.

Osnova

Složení,struktura a makroskopické vlastnosti materiálů. Přístupy k řízení vlastností materiálů. Nekonvenční a teplovzdorné plasty. Vodivé plasty. Sklo pro elektroniku. Skelné pájky. Slinovaná skla. Skelně krystalické materiály. Keramika pro elektroniku. Keramické supravodiče. Piezoelektrika. Elementární, sloučeninové polovodiče a jejich tuhé roztoky. Amorfní polovodiče. Polovodivé vrstvy. Organické polovodiče. Magnetická kovová skla.Paměťová média. Materiály pro optoelektroniku.Vláknová optika. Superčisté látky pro elektroniku a další aplikace. Materiály pro vakuovou techniku. Materiály pro konverzi a akumulaci energie. Bio-materiály a bio-kompatibilita. Materiály a pracovní prostředí.

Literatura

Šesták, J. a ost.: Speciální technologie a materiály, ACADEMIA Praha 1993 (CS)Hummel, R.,F.: Electronic Properties of Materials. Springer Verlag New York 2000, USA, ISBN 0-387-95144-X (EN)Kazelle, J., Liedermann, K., Jirák, J., Havlíček, Vaněk, J.: Elektrotechnické materiály a výrobní procesy. Elektronické texty, Brno 2002. (CS)Askeland, D. R.: The Science and Engineering of Materials. Boston 1994, USA, ISBN 0-534-93423-4 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Josef Jirák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Jirák, CSc.