Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lighting technology (FEKT-NSVT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NSVT - Lighting technology, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům informace z oblasti světelné techniky jako součást oblasti nejběžnějších spotřebičů elektrické energie. V rámci kurzu se studenti dozvědí základy světelné techniky, potřebnou teorii fotometrie, základní informace o komponentách pro osvětlování, principech měření světla, hodnocení osvětlení, principech generování světla a světelných zdrojích.

Osnova

1. Úvod do světelné techniky, základní veličiny a jejich vztahy2. Vztahy mezi veličinami, zákony šíření světla3. Zrak a vidění, vady zraku, jejich korekce4. Kontrast, kontrastní citlivost, rozlišitelnost detailů, kolísání světla a jeho vnímání5. Mezní stavy zraku, oslnění a jeho hodnocení6. Barevné vlastnosti světla, trichromatické soustavy7. Normalizované druhy světla, spektrofotometrická a spektroradiometrická měření, index barevného podání8. Vlastnosti materiálů - spektrální a integrální, šíření světla na rozhraní dvou prostředí9. Měření světla, laboratorní měření svítivosti, jasu a účinnosti svítidel, měření osvětlení10. Podstata a principy vzniku světelného záření, rozdělení světelných zdrojů, klasické žárovky, halogenové žárovky11. Nízkotlaké rtuťové výbojky - zářivky, kompaktní zářivky12. Sodíkové nízkotlaké a vysokotlaké výbojky, rtuťové a halogenidové výbojky13. LED, indukční výbojky a výbojky s krátkým obloukem, ostatní zdroje světla

Literatura

IESNA Lighting Handbook 9th edition, Reference & Application, IESNA New Yourk, USA, ISBN 0-87995-150-8

Požadavky

Student, který si předmět zapíše, by měl být schopen vysvětlit základní zákony elektrotechniky, měl by mít znalosti z oblasti měření základních elektrických veličin. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, ale je vhodné mít absolvován kurz Užití elektrické energie.

Garant

doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D.