Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět High voltages technology (FEKT-NTVN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NTVN - High voltages technology, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základními problémy techniky vysokého napětí.

Osnova

1) Úvod do problematiky, distribuce elektrického pole.2) Měření napětí a proudu. Kulové jiskřiště, impulsní koaxiální bočníky, kapacitní a odporové děliče.3) Vybavení laboratoří a zkušeben VN a VVN.4) Pojmy používané v technice vysokých napětí. Základní zákonitosti, vznik a druhy výboje.5) Stejnosměrné, střídavé a impulsní testovací zdroje. Druhy napěťových impulsů, proudové vlny, kusé vlny.6) Zkoušky prováděné v laboratořích a zkušebnách VVN. Zkoušky izolátorů, svodičů přepětí, kabelů, zkoušky elektrické pevnosti izolačních materiálů. 7) Vysokonapěťové násobiče a svazkové vodiče. 8) Vysokofrekvenční vysokonapěťové zdroje, Teslova cívka.9) Bezdrátový přenos elektrické energie.10) Částečné výboje, princip vzniku, měření a vyhodnocení.11) Základy elektrostatiky, Maxwellovy rovnice.12) Výboje v nehomogenním elektrickém poli, impulsní napětí na cívce, rozložení napětí na izolátorovém řetězci.13) Atmosférické výboje. Vznik, druhy, parametry, ochrana vedení zemnícím lanem.

Literatura

Blažek,V.,Skala,P.: Vysoké napětí a elektrické přístroje, Část I:Vysoké napětí,elektronický text, FEKT VUT v Brně, 2003.Blažek,V.,Skala,P.: Vysoké napětí a elektrické přístroje, Laboratorní cvičení, Část I:Vysoké napětí, elektronický text, FEKT VUT v Brně,2003Veverka,A.: Technika vysokých napětí, SNTL, 1978.Kuffel, E., Zaengl, W.S., Kuffel, J.: High Voltage Engineering: Fundamentals, Newnes, 2000, ISBN 0 7506 3634 3

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

Ing. Michal Krbal, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Krbal, Ph.D.