Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby do 18. st. 1 (FEKT-PDH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-PDH1 - Dějiny hudby do 18. st. 1, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení se s vývojem hudby a hudebního myšlení zejména evropského kontinentu od nejstarších dob do období vrcholné renesance.

Osnova

1.-2. Hudba a hudební kultura. 3.-4. Vznik hudby, její funkce, hudba starověkých civilizací.5.-6. Starověká hudební teorie. 7.-10. Jednohlas v evropské hudbě: gregoriánský chorál, rytířský zpěv, lidová píseň, duchovní píseň a duchovní hry. 11.-13. Vícehlas : ars antiqua, ars nova, hudba vrcholné renesance. Odlišný vývoj v českých zemích a jeho příčiny.

Literatura

HOPPIN, Richard H. Hudba stredoveku. Bratislava : Hudobné centrum, 2007.HRČKOVÁ, Naďa. Dějiny hudby I.: evropský středověk. Praha : Ikar, 2005HRČKOVÁ, Naďa. Dějiny hudby I.: renesance. Praha : Ikar, 2005. NAVRÁTIL, Miloslav. Dějiny hudby : přehled evropských dějin hudby. Ostrava : Scholaforum, 1996.

Požadavky

Jsou požadovány všeobecné kulturní znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

Mgr. Jana Michálková Slimáčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Michálková Slimáčková, Ph.D.