Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy teorie kompozice 2 (FEKT-PTK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-PTK2 - Základy teorie kompozice 2, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy teorie kompozice (kontrapunktem, hudebními formami, hudbou 20. a 21. století).

Osnova

1. Rozšířená harmonie.2. Tonalita, rozšířená tonalita, atonalita, modalita, serialita.3. Úvod do kontrapunktu - dvojhlasá a trojhlasá polyfonie.4. Úvod do kontrapunktu - fuga, passacaglia.5. Úvod do hudebních forem - práce s motivem (variace, diminuce, augmentace, princip multivariace a další).6. Sonátová forma, sonáta, koncert, variace, rondo.7.-8. Vybrané kompoziční principy 20. století.9. Pohled na formu v hudbě 20. a 21. století.10.-11 Orientace v notovém zápise, čtení partitur.12.-13. Specifická notace, grafické partitury.

Literatura

Hůla, Z. : Nauka o kontrapunktu. Praha, Supraphon 1985.Kofroň, P., Smolka, M.: Grafické partitury a koncepty. Votobia 1996.Kohoutek, C. : Novodobé skladebné směry v hudbě. Praha, SHV 1965 Navrátil, M.: Nástin vývoje evropské hudby 20. století, Montanex, Ostrava 1993. Šín, O. : Kontrapunkt - imitace - fuga. Praha 1945 Šín, O. : Všeobecná nauka o hudbě. Praha 1949 Votoček, E. : Hudební slovník cizích výrazů a rčení. Praha, HMUB 1946 Zenkl, L.: ABC hudebních forem. Supraphon, Praha 1984.

Požadavky

Jsou požadovány znalosti základních pojmů hudební akustiky, tempových, výrazových a dynamických označení, soustav ladění hudebních nástrojů, dále hudebních intervalů, stupnic a modů, akordů a základních harmonických spojů, zvukových barev, možností a omezení hudebních nástrojů a vlivu akustiky prostoru při interpretaci hudby.

Garant

doc. MgA. Jaroslav Šťastný, Ph.D.

Vyučující

doc. MgA. Jaroslav Šťastný, Ph.D.