Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cryptologic Protocol Theory (FEKT-TCPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-TCPT - Cryptologic Protocol Theory, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je navázat na předchozí úvodní kurzy z oblasti kryptologie a seznámit studenty s pokročilými principy moderní kryptologie a anglickou terminologií v této oblasti. Studenti se seznámí s vybranými stavebními bloky moderních kryptografických protokolů a schémat a budou schopni porozumět anglicky psaným zdrojům během dalšího studia kryptologie.

Osnova

1. Úvod do moderní kryptografie2. Přehled anglické terminologie3. Přehled základních kryptografických primitiv4. Kryptografické závazky5. Využití kryptografických závazků v konstrukci protokolů6. Interaktivní důkazové systémy7. Protokoly s nulovou znalostí 8. Sigma protokoly9. Sigma protkoly II10. Interaktivní a neinteraktivní důkazy znalosti11. Integrace primitiv ve vyšší systémy12. Skupinové podpisy13. Atributová pověření

Literatura

OCHODKOVÁ, Eliška. Matematické základy kryptografických algoritmů [online]. [cit. 2013-06-11]. Dostupné z: http://mi21.vsb.cz/sites/mi21.vsb.cz/files/unit/mat_zaklady_kryptografickych_algoritmu.pdf (CS)MENEZES, Alfred J. Handbook of applied cryptography. Vyd. 1. Boca Raton: CRC Press, 1997, 780 s. ISBN 08-493-8523-7. Online http://cacr.uwaterloo.ca/hac/. (EN)STALLINGS, William. Cryptography and network security: principles and practice. Seventh edition. xix, 731 pages. ISBN 01-333-5469-5. (EN)GARRETT, Paul. Making, breaking codes: an introduction to cryptology. Vyd. 1. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2001, xix, 523 s. ISBN 01-303-0369-0. (EN)DAMGAARD, I.; NIELSEN, J. B. Commitment Schemes and Zero-Knowledge Protocols [online]. Dostupné z: https://services.brics.dk/java/courseadmin/CPT/documents. (EN)DAMGAARD, I. On Σ-protocols [online]. Dostupné z: https://services.brics.dk/java/courseadmin/CPT/documents. (EN)

Požadavky

Předmět vyžaduje základní znalosti z oblasti kryptologie, především asymetrických kryptosystémů, kterou poskytuje povinný předmět BZKR – Základy kryptografie. Dále je vyžadována základní znalost české terminologie a angličtina alespoň na úrovni B1 - intermediate.

Garant

Ing. Jan Hajný, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Hajný, Ph.D.