Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kyberkriminalita (FEKT-TKKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-TKKR - Kyberkriminalita, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je obeznámit studenty s problematikou právní úpravy kybernetické bezpečnosti a právního postihu počítačové trestné činnosti, jakož i poskytnout základní přehled související české, evropské a mezinárodní právní úpravy. S ohledem na předpokládané zaměření účastníků kurzu, kteří se nepřipravují na povolání právníka, budou účastníkům kurzu poskytnuty i potřebné základní poznatky z oborů trestního práva hmotného a procesního.

Osnova

Osnova:1. Úvod do trestního práva hmotného 2. Úvod do trestního práva procesního3. Typy počítačových trestných činů 4. Dokazování počítačové trestné činnosti 1 – pojem a užití elektronického důkazu, proporcionalita užití s ochranou soukromí a osobních údajů5. Dokazování počítačové trestné činnosti 2 – elektronické důkazy se zvláštní procesní úpravou6. Praktické otázky postihu počítačové trestné činnosti v ČR 1 – počítačové trestné činy v přípravném řízení trestním7. Praktické otázky postihu počítačové trestné činnosti v ČR 2 – počítačové trestné činy v soudním řízení trestním8. Mezinárodní spolupráce při vyšetřování a stíhání počítačové trestné činnosti9. Pojem a základy právní úpravy národní kybernetické bezpečnosti10. Povinné subjekty v oblasti kybernetické bezpečnosti a činnost dohledových pracovišť11. Mezinárodněprávní kvalifikace kybernetických bezpečnostních incidentů12. Evropská harmonizační úprava kybernetické bezpečnosti a její vztah k právu elektronických komunikací13. Pojem, postavení a odpovědnost poskytovatele služeb informační společnosti (ISP)

Literatura

Polčák, R. a T. Gřivna. Kyberkriminalita a právo. 1. vyd. Praha: AUDITORIUM, 2008. 220 s. Auditorium. ISBN 978-80-903786-7-4.Žatecká, E. a kol. Trestní právo hmotné a procesní: obecná část, multimediální učební text. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2008. 107 s. ISBN 978-80-210-4631-3.Polčák, R. Právní problémy české a evropské kybernetické bezpečnosti. In Haňka, R., Kaplan, Z., Matyáš, V. Mikulecký, J. Říha, Z.. Information Security Summit 2011. 1. vyd. Praha: Data Security Management, 2011. ISBN 978-80-86813-22-6.

Požadavky

Předmět je co do obsahu relativně nezávislý na ostatních částech studijního programu – nemá tedy žádné prerekvizity.

Garant

doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.