Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do práva ICT 1 (FEKT-TUP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-TUP1 - Úvod do práva ICT 1, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je přehledovým způsobem analyzovat instituty soukromého práva dopadající na nasazení informačních a komunikačních technologií v soukromých společenských transakcích. Předmět je rozdělen na jednotlivé tematické části v návaznosti na aktuálně právně exponované otázky běžného života informační společnosti zahrnující distanční elektronickou kontraktaci (eContracting), základy ochrany duševního vlastnictví on-line, soukromoprávní ochranu osobnosti a soukromé informační sféry člověka, právní ochranu doménových jmen, odpovědnost poskytovatelů služeb informační společnosti apod.

Osnova

Osnova:1. Úvod, pojem soukromého práva ICT, základní metody2. Působnost práva na internetu, jurisdikce3. Právní subjektivita, elektronický podpis, elektronický právní styk, doručování 4. Elektronické dokumenty, elektronická kontraktace, B2B a spotřebitelské smlouvy5. Software, http kód a data jako předmět práv duševního vlastnictví, typické smlouvy6. Pojem ISP, odpovědnost ISP, typické smlouvy7. Doménová jména a doménové spory8. Ochrana osobní integrity, ochrana dat (osobní, obchodní, státní)9. WWW stránky a specifické formy právní odpovědnosti (linking, deep linking, framing, meta-tagging, plagiátorství, protiprávní asignace služeb)10. Autorskoprávní ochrana multimediálních informací a digital rights management11. Internet jako technologický trh12. Nekalosoutěžní jednání na internetu, spamming13. Případové studie komplexních případů soukromoprávní odpovědnosti

Literatura

Polčák, R. Právo na internetu - spam a odpovědnost ISP. Brno: Computer Press, 2007. 150 s. Právo pro denní praxi. ISBN 978-80-251-1777-4.Lechner, T. Elektronické dokumenty v právní praxi. Praha : Leges, 2012. 255 s. ISBN 978-80-87576-41-0.

Požadavky

Předmět je co do obsahu relativně nezávislý na ostatních částech studijního programu – nemá tedy žádné prerekvizity.

Garant

doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.