Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do práva ICT 2 (FEKT-TUP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-TUP2 - Úvod do práva ICT 2, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je přehledovým způsobem analyzovat instituty veřejného práva dopadající na nasazení informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě a v procesech autoritativní aplikace práva. Předmět je rozdělen na jednotlivé tematické části v návaznosti na aktuálně právně exponované otázky běžného života informační společnosti zahrnující působnost veřejného práva v prostředí informačních sítí, ochranu osobních údajů, právní otázky eGovernmentu a eJustice, veřejnoprávní postih porušování práv duševního vlastnictví, základy práva elektronických komunikací apod.

Osnova

Osnova:1. Úvod do veřejného práva informačních a komunikačních technologií2. Veřejnoprávní jurisdikce on-line3. Základní registry veřejné správy, veřejné rejstříky4. Právní režim informací veřejného sektoru5. eDemokracie, eVolby, eSbírka6. eJustice, justiční informační systémy7. eFinance (elektronické platební prostředky, elektronické peníze, virtuální peníze)8. Elektronická komunikace orgánů veřejné správy, datové schránky9. Veřejnoprávní ochrana práva duševního vlastnictví10. Osobní údaje v informačních systémech11. Právní regulace trhů elektronických komunikací12. Trestní postih protiprávního jednání on-line13. Případové studie komplexních situací aplikace veřejného práva v prostředí informačních sítí

Literatura

Mates, P. a V. Smejkal. E-government v českém právu. Praha: Linde, 2006. 244 s. ISBN 80-7201-614-8.Polčák, R. Právo a evropská informační společnost. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 204 s. Acta Universitatis Brunensis Iuridica. ISBN 978-80-210-4886-7.

Požadavky

Předmět je co do obsahu relativně nezávislý na ostatních částech studijního programu – nemá tedy žádné prerekvizity.

Garant

doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.