Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština pro začátečníky (FEKT-XJR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-XJR1 - Ruština pro začátečníky, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je získání základních jazykových dovedností:čtení a porozumění ruskému textu,poslech a porozumění slyšenému projevu,schopnost ústně a písemně komunikovat v různých situacích s důrazem na přirozené vyjadřování v běžných situacích a tematických okruzích.

Osnova

Zimní semestr1. - 13. seminář1.Úvod do studia ruského jazyka,seznámení s azbukou 2.Procvičování psaní a výslovnosti,základní struktury 3.Lekce 1-upevnění základních obratů v ústní komunikaci.4.Pozdravy,jak se představit,základní typy vět,specifika přízvuku. 5.Lekce 2 -seznamování a představování druhých osob,intonace tázacích a oznamovacích vět. 6.Telefonický rozhovor,domluvení schůzky,specifika oslovení,základní číslovky.7.Lekce 3- poskytnutí osobních informací,časování základních sloves v přítomném čase,psaní ne u sloves 8.Pozvání na návštěvu,poděkování,omluva,další číslovky a tvar podstatných jmen po číslovkách 9.Vyjádření radosti a údivu,podst.jména žen.rodu,osobní zájmena 10.Lekce 4 -odstraňování jazykových nedorozumění,budoucí čas sloves,další číslovky 11.Rozšíření osobních informací,přivlastňovací zájmena,pohyblivý přízvuk u sloves 12.Změny intonace vět podle smyslu,časování sloves,opakování. 13.Zápočtový test Letní semestr1.-13.seminář1.Lekce 5 - moje rodina,pozvání (přijetí,odmítnutí), I.aII.časování sloves.2.Poskytnutí informací o rodině,povolání,časování zvratných sloves. 3.Přivlastňovací zájmena,práce s textem,poslech. 4.Lekce 6 - povolání.Skloňování podstatných jmen,řadové číslovky.5.Trávení volného času,vyjadřování dojmů,vyjadřování data,skloňování osobních zájmen. 6.Zájmy a záliby,práce s textem,poslech,intonace různých typů otázek. 7.Lekce 7 - zápis do jazykového kurzu,orientace v budově,minulý čas,vykání. 8.Dohodnutí schůzky,skloňování zájmen a podstatných jmen. 9.Orientace ve městě,dopravní prostředky,časování sloves,práce s textem. 10.Lekce 8 - Nakupování,časování dalších sloves,výslovnost předložkových vazeb. 11.Napsání adresy,dopisu,odpověď na inzerát,slovesné vazby. 12.Práce s texty,poslech,skloňování zájmen.13.Celkové opakování

Literatura

S.Jelínek, L.F.Alexejeva, R.Hříbková, H.Žofková: Raduga po-novomu 1- učebnice ruštiny. Fraus 2007.S.Jelínek, L.F.Alexejeva, R.Hříbková, H.Žofková: Raduga po-novomu 1- pracovní sešit. Fraus 2007.A.Baumgartnerová:Materiály k samostudiu.Ruská gramatika v kostce.M.Balcar.Leda Praha,1999.

Požadavky

Tento kurz je určen pro začátečníky, případně studenty s malou počáteční zkušeností s ruským jazykem.

Garant

PaedDr. Alena Baumgartnerová