Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agentní a multiagentní systémy (FIT-AGSe)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-AGSe - Agentní a multiagentní systémy, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s principy činnosti a s návrhy systémů s agenty - autonomními inteligentními jednotkami a dále se systémy, ve kterých se nachází více takovýchto agentů.

Osnova

Osnova přednášek:Úvod do distribuované umělé inteligence, pojem agent, prostředí, rozdělení agentů. Základní reaktivní a deliberativní architektury umělých agentů, situovaný automat, Subsumpční architektura Formální přístup k agentním systémům. Modální logiky, epistemické, temporální, CTL a BDI logiky. Racionální agent, mentální stavy agenta, architektury IRMA, AgentSpeak(L) Agentně orientované programování, 2APL Programování agentů v jazyce JASON Multiagentní systémy (MAS), obecné principy řešení problémů. Teorie her v MAS. Komunikace v MAS, KQML a ACL jazyky, interakční protokoly. Volby, vyjednávání a argumentace. Algoritmy, protokoly a příklady. Vytváření koalic, pojmy závazky a norma. Příklad algoritmu pro vytváření koalice. Společné plánování, distribuované a centralizované. Modelování MAS. Role agenta v systému, nástroje pro návrh agenta KGR, GAIA. Realizace MAS. FIPA abstraktní architektura agenta. Osnova ostatní - projekty, práce:Individuální projekt - realizace agenta / esej na téma související s agenty.

Literatura

Ferber, J.: Multi-Agent Systems, 1999, Adisson-Wesley, UK, ISBN 0-201-36048-9 Russel, S., Norvig, P.: Artificial Intelligence, a Modern Approach, Pearson Education Inc., 2003, ISBN 0-13-080302-2 Wooldridge, M.: Reasoning about Rational Agents, 2000, The MIT Press, Cambridge, MA, ISBN 0-262-23213-8 Ferber, J.: Multi-Agent Systems, 1999, Adisson-Wesley, UK, ISBN 0-201-36048-9 Russel, S., Norvig, P.: Artificial Intelligence, a Modern Approach, Pearson Education Inc., 2003, ISBN 0-13-080302-2 Wooldridge, M.: Reasoning about Rational Agents, 2000, The MIT Press, Cambridge, MA, ISBN 0-262-23213-8

Požadavky

Ke studiu předmětu je zapotřebí mít základní znalosti z oblasti formální logiky, umělé inteligence, modelování systémů a programování.

Garant

doc. Ing. František Zbořil, Ph.D.