Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování řeči a audia člověkem a počítačem (FIT-ASD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-ASD - Zpracování řeči a audia člověkem a počítačem, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět nemá cíle.

Osnova

Osnova přednášek:První den Úvod do zpracování kognitivních signálů nesoucích informaci - lidská řeč. Základy teorie informace a klasifikace vzorů.Základy tvorby řeči. Standardní techniky pro zpracování řeči (krátkodobá spektrální analýza, filtrace pásmovými propustmi, Fourierova transformace a jí podobné metody zpracování signálu, kepstrum, lineární predikce).Druhý den Základy zpracování zvuku člověkem. Vnímání výšky tónu a jeho hlasitosti. Vlastnosti sluchu ve spektrální a časové oblasti. Fenomén maskování jednoho zvuku druhým. Důležité poznatky o zpracování řeči člověkem. Třetí den Úvod do technik zpracování používajících modely lidského sluchu. Lineární diskriminační analýza a její použití při návrhu spektrální analýzy. Metody zpracování signálu využívající časové oblasti. Dynamické příznaky odvozené ze signálu. Zpracování řeči využívající principů frekvenčních kanálů. Rozpoznávání z časových obrazců a nelineární diskriminační techniky při zpracování řeči.

Literatura

Předmet nemá literaturu.Ben Gold and Nelson Morgan: Speech and Audio Signal Processing, Willey and Sons, 2000 Psutka a kol.: Hovoříme s počítačem česky, Akademia Praha 2006 Dodatečné materiály budou distribuovány dle potřeby během kurzu.

Požadavky

Nejsou žádné prerekvizity.

Garant

prof. Ing. Hynek Heřmanský

Vyučující

prof. Ing. Hynek Heřmanský