Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamické jazyky (FIT-DJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-DJA - Dynamické jazyky, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit s podstatou a možnostmi dynamických jazyků. Seznámit s kořeny čisté objektové orientace v podobě dynamického jazyka a systému Smalltalk, seznámit s architekturou dynamických objektově orientovaných systémů a s možnostmi jejich aplikací.

Osnova

Osnova přednášek:Objektová orientace v programovacích jazycích, operačních a databázových systémech. Kořeny Smalltalku: LISP a Simula 67. Čistá objektová orientace. Jazyk a systém Smalltalk - čistá objektová orientace založená na třídách. Jazyk a systém Self - beztřídní čistá objektová orientace. Perzistence v objektově orientovaných systémech. Programovací techniky. Architektura systémů typu Smalltalk. Principy implementace systémů typu Smalltalk. Reflektivita, principy otevřených implementací. Distribuované programování v systémech typu Smalltalk. Interoperabilita, tvorba heterogenních programových systémů. Objektově orientované modelování a prototypování, reprezentace znalostí. Ostatní dynamické jazyky. Osnova počítačových cvičení:Jazyk a systém Smalltalk, použití interaktivního vývojového prostředí. Jazyk a systém Self, použití interaktivního vývojového prostředí. Vybrané programovací techniky.Osnova ostatní - projekty, práce:Jednoduchá aplikace implementovaná v dynamickém jazyce.

Literatura

Janoušek, V.: Dynamické jazyky, WWW, 2006 Goldberg, A., Robson, D.: Smalltalk-80: The Language, Addison Wesley, 1989, ISBN 0-201-13688-0 LaLonde, W. Pugh, J.: Inside Smalltalk, Vol. 1, Prentice Hall, 1990, ISBN: 0134684141 Guzdial, M.: Squeak, Prentice Hall, 2001, ISBN 0-13-028028-3

Požadavky

Nejsou žádné prerekvizity.

Garant

doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D.