Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikované evoluční algoritmy (FIT-EVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-EVO - Aplikované evoluční algoritmy, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat přehled o moderních optimalizačních technikách a evolučních algoritmech pro řešení složitých, vesměs NP úplných problémů. Seznámit studenty s programovými nástroji pro rychlé prototypování evolučních algoritmů a naučit řešit vybrané složité úlohy z inženýrské praxe.

Osnova

Osnova přednášek:Evoluční algoritmy, teoretické základy, základní rozdělení (GA, EP, GP, ES). Genetické algoritmy (GA), struktura, teorie schémat. Genetické algoritmy využívající diploidy a messy-chromozómy. Specifické operátory křížení. Evoluční strategie (parametry úlohy a řídící parametry). Evoluční programování, Horolezecké algoritmy, Simulované žíhání. Genetické programování (princip, symbolická regrese). Evoluční algoritmy s pravděpodobnostními modely (EDA - estimation of distribution algorithm). Varianty EDA algoritmů, UMDA, BMDA a BOA. Bayesovská síť a její konstrukce. Techniky pro multikriteriální a multimodální úlohy. Selekce a obnova populace. Dynamické optimalizační úlohy. Nová evoluční paradigmata: imunitní systémy, SOMA. Diferenční evoluce a hejnové modely. Inženýrské úlohy a evoluční algoritmy. Osnova laboratorních cvičení:Návrh jednoduchého optimalizátoru se systémem GADesign. Využiti GA knihoven typu GAlib. Genetické programování v Javě. Ilustrace činnosti programu BMDAOsnova ostatní - projekty, práce:Program pro optimalizaci zadaného problému na bázi evolučních algoritmů.

Literatura

Kvasnička V., Pospíchal J., Tiňo P.: Evoluční algoritmy. Vydavatelství STU Bratislava, 2000, str. 215, ISBN 80-227-1377-5 Kvasnička V., a kol.: Úvod do teorie neuronových sítí, Iris 1997, ISBN 80-88778-30-1. Dasgupta D., Michalewicz Z.: Evolutionary algorithms in engineering applications. Springer Verlag, Berlin, 1997, ISBN 3-540-62021-4. Back, J: Evolutionary algorithms, theory and practice, New York, 1996. Kvasnička V., Pospíchal J.,Tiňo P.: Evoluční algoritmy. Vydavatelství STU Bratislava, 2000, str. 215, ISBN 80-227-1377-5.

Požadavky

Nejsou žádné prerekvizity.

Garant

doc. Ing. Josef Schwarz, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Schwarz, CSc.