Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy (FIT-GIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-GIS - Geografické informační systémy, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s principy GIS (Geographic Information Systems) a připravit je prakticky pro práci s těmito systémy, což zahrnuje jejich návrh, vytváření, pořizování a analýzu geografických dat a uplatňování geografických počítačových aplikací v průmyslu, vědě a obchodu.

Osnova

Osnova přednášek:Úvod do problematiky GIS. Struktura a funkce GIS. Modelování geografických objektů. Reprezentace prostorových objektů pro uložení v databázi. Databázové systémy pro GIS. Činnosti v rámci typického GIS projektu. Pořizování geografických dat. Zpracování a vizualizace geografických dat. GIS programy ArcView a Grass. Vytváření uživatelských map. Technické prostředky pro GIS. Provozování a údržba GIS. Navigace v terénu. Aplikace GIS v průmyslu, administrativě a přírodních vědách. Osnova počítačových cvičení:Implementace jednoduché GIS databáze. Používání GIS programu ArcView. Používání GIS programu Grass. Generování elektronických map z GIS databází. Osnova ostatní - projekty, práce:Individuálně zadávaný projekt řešený v době běhu předmětu - projekt bude zaměřen na vlastní experimenty studentů s návrhem malého GIS systému, na analýzu geografických informací, pořizování geografických dat a generování uživatelských map.

Literatura

Tuček, J.: Geografické informační systémy, Computer Press, 1998 Davis, E.D.: GIS pro každého - Vytváříme mapy na počítači, Computer Press, 2001 Tuček, J.: Geografické informační systémy, Computer Press, 1998 Monmonier, M.: Proč mapy lžou, Computer Press, 2002 Arctur, D., Zeiler, M.: Designing Geodatabases: Case Studies in GIS Data Modeling, ESRI Press, 2004, USA Korte, G.B.: The GIS Book (páté vydání), OnWord Press, 2001, Kanada Longley, P.A., Goodchild, M.F., Maguire, D. J., Rhind, D.R.: Geographic Information Systems and Science, ESRI Press, 2001, USA

Požadavky

Základy teorie modelování a simulace systémů. Databázové systémy. Informační systémy.

Garant

Ing. Martin Hrubý, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hrubý, Ph.D.