Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmy (FIT-IALe)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IALe - Algoritmy, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se s principy metod dokazování správnosti programů a s tvorby dokázaných programů. Seznámit se základními principy složitosti algoritmů. Seznámit se s principy dynamického přidělování paměti. Seznámit se základními abstraktními datovými typy a strukturami, naučit se je implementovat a používat. Naučit se rekurzívní a nerekurzívní zápisy základních algoritmů. Naučit se vytvářet a analyzovat algoritmy vyhledávání a řazení.

Osnova

Osnova přednášek:Základy algoritmického jazyka. Přehled datových struktur. Abstraktní datový typ a jeho specifikace. Specifikace, implementace a použití ADT seznam. Specifikace, implementace a použití ADT zásobník, fronta. Vyčíslení výrazů s použitím zásobníku. ADT pole, množina, graf, binární strom. Algoritmy nad binárním stromem. Vyhledávání, sekvenční, v poli, binární vyhledávání. Binární vyhledávácí stromy, AVL strom. Vyhledávání v tabulkách s rozptýlenými položkami. Řazení, principy, bez přesunu, s vícenásobným klíčem. Známé metody řazení polí I Známé metody řazení polí II, řazení souborů. Rekurze, algoritmy s návratem. Dokazování správnosti programů, tvorba dokázaných programů. Osnova ostatní - projekty, práce:Dvě domácí úlohy Projekt s miniobhajobou skupiny studentů. Pozn. pro rok 2009 změna - projekt zrušen

Literatura

Honzík, J., Hruška, T., Máčel, M.: Vybrané kapitoly z programovacích technik, Ed.stř.VUT Brno,1991. Knuth, D.: The Art of Computer programming, Vol.1,2,3. Addison Wesley, 1968 Wirth, N.: Alorithms+Data Structures=Programs, Prentice Hall, 1976 Horovitz, Sahni: Fundamentals of Data Structures. Amsbury, W: Data Structures: From Arrays to Priority Queues. Cormen, T. H., Leiserson, Ch.E., Rivest, R.L.: Introduction to Algorithms. Aho A.V., Hoppcroft J.E., Ullman J.D.: Data Structures and Algorithms. Kruse, R.L.: Data Structures and Program Design. Prentice- Hall,Inc. 1984 Baase, S.: Computer Algorithms - Introduction to Design and Analysis. Addison Wesley, 1998Honzík, J., Hruška, T., Máčel, M.: Vybrané kapitoly z programovacích technik, Ed.stř.VUT Brno,1991. Knuth, D.: The Art of Computer programming, Vol.1,2,3. Addison Wesley, 1968 Wirth, N.: Alorithms+Data Structures=Programs, Prentice Hall, 1976 Horovitz, Sahni: Fundamentals of Data Structures. Amsbury, W: Data Structures: From Arrays to Priority Cormen, T. H., Leiserson, Ch.E., Rivest, R.L.: Introduction to Algorithms. Aho A.V., Hoppcroft J.E., Ullman J.D.: Data Structures and Algorithms. Kruse, R.L.: Data Structures and Program Design. Prentice- Hall,Inc. 1984 Baase, S.: Computer Algorithms - Introduction to Design and Analysis. Addison Wesley, 1998

Požadavky

Znalost základů programování v procedurálně orientovaném programovacím jazyce. ZNALOSTI A KOMPETENCE V ZÁKLADECH PROGRAMOVÁNÍ (C, Pascal aj.) BUDOU NA ZAČÁTKU VÝUKY PŘEZKOUŠENY. NEDOSTATEČNÉ ZNALOSTI POVEDOU KE ZRUŠENÍ PŘÉDMĚTU !!! Středoškolské znalosti z matematiky.

Garant

prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc.