Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové systémy (FIT-IDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IDS - Databázové systémy, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnutí základů teorie relačních databázových systémů a získání praktických dovedností s použitím databázových technologií na úrovni potřebné pro návrh databáze, tvorbu databázových aplikací a správu databázových systémů.

Osnova

Osnova přednášek:Úvod, základní pojmy databázových systémů. Konceptuální modelování. Relační model dat. Transformace konceptuálního modelu na schéma relační databáze. Úvod do tvorby databázové aplikace v prostředí produktů Oracle. Jazyk SQL - definice dat. Jazyk SQL - základy příkazu SELECT. Jazyk SQL - příkaz SELECT - rozšíření. Jazyk SQL - další příkazy pro manipulaci s daty. Systémový katalog. Úvod do jazyka PL/SQL. Jazyk SQL - pohledy, práce s chybějící hodnotou. Hostitelská verze SQL, kurzor, dynamický SQL. Dotazování příkladem (QBE). Základy tvorby aplikace v prostředí Oracle Form Builder. Architektura klient/server. Databázové triggery a uložené procedury. Zajištění integrity dat. Zajištění bezpečnosti dat. Úvod do fyzického návrhu databáze. Podstata a použití indexování a hašování. Optimalizace zpracování dotazu. Tvorba tiskových sestav v prostředí Oracle Report Builder. Úvod do normálních forem a využití normalizace při návrhu databáze. Transakční zpracování - vlastnosti a stavy transakce. Úvod do zotavení a řízení souběžného přístupu. Současné trendy rozvoje DB technologie. Osnova ostatní - projekty, práce:Prezentace konceptuálního modelu (ERD nebo diagram tříd) a modelu případů použití pro zadanou aplikaci (pokračování projektu z předmětu Úvod do softwarového inženýrství). SQL skrip pro vytvoření a naplnění tabulek databáze. SQL skript s dotazy nad tabulkami databáze. Realizace aplikace.

Literatura

Zendulka, J.: Databázové systémy. Přednášky v elektronické podobě. Zendulka, J., Rudolfová, I.: Databázové systémy. IDS. Studijní opora. FIT VUT v Brně. 2006, 217 s. Silberschatz, A., Korth H.F, Sudarshan, S.: Database System Concepts. Sixth Edition. McGraw-Hill. 2010, 1320 p. On-line nápověda produktů Oracle, dokumentace dostupná na http://www.oracle.com/pls/db112/homepage.

Požadavky

Množiny, relace, zobrazení. Základní pojmy teorie grafů. Základy hašování, vyhledávací stromy. Základní kroky vývoje programových systémů. Základy programování a datového modelování.

Garant

doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc.