Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové systémy (FIT-IDSe)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IDSe - Databázové systémy, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnutí základů teorie relačních databázových systémů a získání praktických dovedností s použitím databázových technologií na úrovni potřebné pro návrh databáze, tvorbu databázových aplikací a správu databázových systémů.

Osnova

Osnova přednášek:Úvod, základní pojmy databázových systémů. Konceptuální modelování. Relační model dat. Transformace konceptuálního modelu na schéma relační databáze. Jazyk SQL - definice dat. Jazyk SQL - základy příkazu SELECT. Jazyk SQL - příkaz SELECT - rozšíření. Jazyk SQL - další příkazy pro manipulaci s daty. Systémový katalog. Jazyk SQL - pohledy, práce s chybějící hodnotou. Hostitelská verze SQL, kurzor, dynamický SQL. Dotazování příkladem (QBE). Architektura klient/server. Databázové triggery a uložené procedury. Zajištění integrity dat. Zajištění bezpečnosti dat. Úvod do fyzického návrhu databáze. Podstata a použití indexování a hašování. Optimalizace zpracování dotazu. Transakční zpracování - vlastnosti a stavy transakce. Úvod do zotavení a řízení souběžného přístupu. Osnova numerických cvičení:Demonstrační cvičeni tvorby databázové aplikace v používaném vývojovém a databázovém prostředí (v současnosti Oracle). Vytvoření databáze Oracle. Tvorba obrazovkových formulářů v prostředí Oracle Developer. Tvorba tiskových sestav v prostředí Oracle Developer. Uložené procedury a databázové triggery v prostředí Oracle, volání uložených procedur z klientské části aplikace. Osnova ostatní - projekty, práce:Prezentace konceptuálního modelu (ERD nebo diagram tříd) a modelu případů použití pro zadanou aplikaci (pokračování projektu z předmětu Úvod do softwarového inženýrství). SQL skrip pro vytvoření a naplnění tabulek databáze. Realizace aplikace.

Literatura

Ramakrishnan R.: Database Management Systems. Third edition. McGraw-Hill Science/Engineering/Math, 2000, 1104 p. Date C.J.: An Introduction to Database Systems. Seventh edition. Addison-Wesley, 2000, 838 p. Silberschatz, A., Korth H.F, Sudarshan, S.: Database System Concepts. Fourth Edition. McGRAW-HILL. 2001, 1088 p. On-line help and documentation of Oracle.

Požadavky

Množiny, relace, zobrazení. Základní pojmy teorie grafů. Základy hašování, vyhledávací stromy. Základní kroky vývoje programových systémů. Základy programování a datového modelování.

Garant

doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc.