Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Formální jazyky a překladače (FIT-IFJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IFJ - Formální jazyky a překladače, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se s formálními jazyky a jejich modely. Objasnit principy konstrukce překladačů na základě těchto modelů.

Osnova

Osnova přednášek:Formální jazyky. Překlad jazyků a struktura překladače. Regulární jazyky a jejich modely: regulární výrazy a konečné automaty. Lexikální analýza: lexikální analyzátory; Lex; tabulka symbolů. Bezkontextové jazyky a jejich modely: bezkontextové gramatiky a zásobníkové automaty. Syntaktická analýza: deterministická syntaktická analýza; FIRST a FOLLOW, LL gramatiky. Deterministická syntaktická analýza shora dolů: rekurzívní sestup. Deterministická syntaktická analýza zdola nahoru: jednoduchá precedenční analýza; Yacc. Sémantická analýza a generování vnitřní formy programu. Optimalizace. Generování cílového kódu. Chomského klasifikace jazyků a korespondující modely. Poznámky a shrnutí. Předběžná diskuze obsahu navazujícího předmětu VYPe.Osnova ostatní - projekty, práce:Studenti řeší týmový projekt (3-5 studentů na tým) implementace překladače/interpretu jednoduchého programovacího jazyka (včetně odpovídající dokumentace).

Literatura

kopie přednášek (elektronické i papírové) Meduna, A.: Automata and Languages. London, Springer, 2000. Meduna, A.: Elements of Compiler Design. New York, US, Tailor & Francis, 2008.Parsons, T. W.: Introduction to Compiler Construction. Freeman, New York, 1992.

Požadavky

Znalost diskrétní matematiky.

Garant

prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc.