Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrská pedagogika a didaktika (FIT-IIPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IIPD - Inženýrská pedagogika a didaktika, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Uvedení studentů do problematiky výchovně vzdělávacího procesu. Definovat předmět pedagogiky. Zavést soustavu pojmů. Navést na možnost aplikace těchto poznatků v praktické výuce. Seznámit studenty s podstatou a funkcí didaktik odborných předmětů. Didaktická transformace poznatků vědních odborů do učiva odborných předmětů. Výchovně vzdělávací cíle předmětů. Tvůrčí rozvíjení obsahu a uplatňování všech nástrojů didaktiky.

Osnova

Osnova přednášek:Historie oboru a obecná problematika školství. Předmět Inženýrská pedagogika a její pojetí. Výchova, její funkce, cíle, formy, složky, prostředky a metody.Disciplíny pedagogiky. Pedagogický výzkum a jeho metody. Základní pedagogické dokumenty, vzdělávací programy. Vzdělávací systém v ČR. Obecná didaktika. Oborové didaktiky. Žák sekundární školy. Osobnost učitele. Učivo. Problematika kurikula. Faktory prostředí. Teoretické základy vyučování a učení. Metody a formy výuky. Didaktické principy. Projektování a realizace výuky. Motivace. Komunikace. Cíle vzdělávání a výchovy a jejich realizace. Kázeň ve výuce. Příčiny, kázeňské prostředky, šikana. Evaluace výsledků výuky. Úvod do speciální pedagogiky (klasifikace, základní pojmy, poradenský systém). Alternativní školství. Příprava učitele odborných předmětů.

Literatura

Melezinek, A.: Inženýrská pedagogika. ČVUT Praha, 1991 Průcha, J.: Moderní pedagogika. Portál s.r.o., Praha, 2002 Kalhous Z., Obst O.: Školní didaktika. Portál s.r.o., Praha 2002 Jůva V. jun. a sen.: Stručné dějiny pedagogiky http://www.feec.vutbr.cz/UJAZ/evyuka.php.czMelezinek, A.: Inženýrská pedagogika. ČVUT Praha, 1991

Požadavky

Základní vstupním předpokladem je zájem o dané téma. Výhodou je alespoň základní povědomí o tématu.

Garant

Ing. Martin Jílek

Vyučující

Ing. Martin Jílek