Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět (FIT-IIZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IIZ - , Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy fungování serverů IBM zSeries a obeznámit je se základy jejich správy. Předmět kromě obecných základů obsahuje i konkrétní příklady a cvičení, kde se studenti naučí monitorovat a spravovat základní aplikace provozované na serverech zSeries.

Osnova

Osnova přednášek:Představení zSeries serverů, jejich využití a správa, operační systémy provozované na zSeries zSeries HW: HW historie, typy zSeries procesorů, zStorage modely, prezentace nejnovější verze zSeries procesoru zOS SW: základní panely pro správu zSeries - TSO a ISPF, zabezpečení - RACF, základní příkazy operačního systému zSeries management dat: zSeries datasety, hierarchie dat, Storage Management Subsystem - rutiny pro správu dat JES - Job Entry Subsystem, SDSF - System Display and Search Facility, JCL - Job Control Language, JCL programy zSeries transakční SW - CICS HW availability: Sysplex, GDPS - Geographically Dispersed Parallel Sysplex, Coupling facility, Logger zSeries databázové systémy - DB2, IMS Využití programovacích jazyků pod zOS: REXX, assembler, C++, COBOL Administrace zSeries: práce s monitorovacími nástroji a SW pro analýzu dat na zOS, SW pro ladění výkonu - RMF, WLM. IPL (initial program load): bootovací sekvence zOS, Hardware management konsole, LPAR - logical partitioning, zVM emulační SW a jeho využití Workshop v IBM Shrnutí a otevřená diskuze o dalším využití zSeries pro zVM či zLinux operační systémy, využití zSeries serverů v následujících letechOsnova počítačových cvičení:Logování na systém, uživatelské profily, základní nastavení uživatelského rozhraní Základní navigace v ISPF a zjišťování parametrů systému Práce s TSO a ISPF, vytvoření jobu, použití JCL utilit Práce v SDSF a zOS UNIX services Práce s datasety, JES a použití JES příkazů Demonstrace parametrů a nastavení transakčních serverů, transakce Definice sysplex, práce s XCF a data loggerem Demonstrace parametrů a nastavení databáze, DB2 utility Programovací jazyky - REXX a assembler System monitoring - práce se sysview, analýza zOS pomocí RMF a WLM IPL systému, zastavení a obnovení aplikací Workshop IBM Opakovací cvičení a demonstrace reálných zOS instalací

Literatura

IBM. z/OS Internet Library. http://www-03.ibm.com/systems/z/os/zos/library/bkserv/index.html M. Ebbers, J. Kettner, W. OBrien, B. Ogden. Introduction to the new Mainframe: zOS basics. 3. vydání. IBM Redbooks, 2011.Předmet nemá literaturu.

Požadavky

Nejsou žádné prerekvizity.

Garant

Ing. Bohuslav Křena, Ph.D.

Vyučující

Ing. Bohuslav Křena, Ph.D.