Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování a simulace (FIT-IMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IMS - Modelování a simulace, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenty se základními metodami a nástroji pro modelování a simulaci spojitých, diskrétních a kombinovaných systémů.

Osnova

Osnova přednášek:Úvod do modelování a simulace systémů. Analýza a klasifikace systémů. Základní pojmy z teorie systémů. Klasifikace modelů: konceptuální, abstraktní a simulační modely. Základní metody modelování spojitých a diskrétních systémů. Simulační jazyky, přehled základních prostředků pro popis modelů a experimentů. Základní principy implementace simulačních systémů. Generování, transformace a testování pseudonáhodných čísel. Stochastické modely a metoda Monte Carlo. Modelování paralelních procesů. Petriho sítě. Modely systémů hromadné obsluhy. Diskrétní simulační modely. Algoritmy řízení simulace, práce s modelovým časem. Modelování spojitých systémů. Přehled používaných numerických metod a jejich vlastnosti. Základy systému Dymola. Kombinované modely. Základy modelování číslicových systémů. Speciální kategorie modelů, modely heterogenních systémů. Optimalizace modelů. Analytické řešení modelů systémů hromadné obsluhy.Celulární automaty a jejich použití pro simulaci. Vyhodnocování a vizualizace výsledků simulace. Ověřování správnosti modelů, validace a verifikace modelů.Osnova numerických cvičení:diskrétní simulace: použití Petriho sítíspojitá simulace: převody rovnic, bloková schemata, příkladyOsnova ostatní - projekty, práce:Individuální výběr vhodného problému, jeho analýza, vytvoření modelu, provedení simulačních experimentů a vyhodnocení výsledků.

Literatura

Rábová Z. a kol: Modelování a simulace, VUT Brno, 1992, ISBN 80-214-0480-9 Peringer P.: Modelování a simulace, studijní opora, FIT/ESF, 2006 Soubor materiálů prezentovaných na přednáškách je dostupný na WWW.Fishwick P.: Simulation Model Design and Execution, PrenticeHall, 1995, ISBN 0-13-098609-7 Law A., Kelton D.: Simulation Modelling and Analysis, McGraw-Hill, 1991, ISBN 0-07-100803-9 Ross, S.: Simulation, Academic Press, 2002, ISBN 0-12-598053-1

Požadavky

Základy numerické matematiky, pravděpodobnost a statistika, základy programování.

Garant

Dr. Ing. Petr Peringer

Vyučující

Dr. Ing. Petr Peringer