Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé asemblery (FIT-IPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IPA - Pokročilé asemblery, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s programováním náročnějších aplikací na nejnižší úrovni. Naučit používat instrukce multimediálního rozšíření procesorů Intel. Seznámit s principy chráněného režimu architektury IA-32, naučit programovat v chráněném režimu a používat rozhraní Win32 API v nízkoúrovňových aplikacích. Seznámit s 64-bitovými procesory.

Osnova

Osnova přednášek:OS Windows a asembler - obecné seznámení. Programování aplikací v asembleru pro OS Windows - konzolové aplikace a DLL knihovny. Programování aplikací v asembleru pro OS Windows - okénkové aplikace a OpenGL. Seznámení s instrukcemi rozšíření MMX. Aplikace využívající rozšíření MMX. Seznámení s instrukcemi technologie SSE. Aplikace využívající technologii SSE. Optimalizace kódu v asembleru. Chráněný režim procesorů IA-32 - soubor registrů a instrukcí, paměťové modely. Chráněný režim procesorů IA-32 - základní datové struktury, správa paměti. Chráněný režim procesoru IA-32 - způsoby ochrany dat a kódu. Chráněný režim procesoru IA-32 - správa úloh. 64bitové procesory.Osnova počítačových cvičení:Tvorba a použití knihoven DLL. Win32 API - konzolová aplikace. Win32 API - klasická aplikace s okny. Win32 API - aplikace využívající OpenGL. Aplikace instrukcí rozšíření MMX. Aplikace instrukcí technologie SSE. Optimalizace kódu.Osnova ostatní - projekty, práce:Individuální projekt: program ve 32bitovém chráněném režimu využívající Win32 API, rozšíření MMX a/nebo technologii SSE, OpenGL.

Literatura

Orság, F.: Studijní opora k předmětu IPA Zbořil, F.: Strojově orientované jazyky, skripta, VUT v Brně, 1991, ISBN 80-214-0349-7Hyde, R.: The Art of Assembly Language, No Strach, 2003, ISBN 1886411972 Irvine, K.R.: Assembly Language for Intel-Based Computers, Prentice Hall, 2002, ISBN 0130910139 Bistry, D.: The Complete Guide to MMX Technology, McGraw-Hill/TAB Electronics, 1997, ISBN 0070061920 Abel, P.: IBM PC Assembly Language and Programming, Prentice-Hall, Inc., 1995, ISBN 0-13-317729-7 Intel 64 and IA-32 Architectures Software Developer's Manuals [online]. K dispozici na <www.intel.com>.

Požadavky

Nezbytná je základní znalost asembleru procesorů x86 (pro studenty FIT je to předmět IAS), znalost programování v NASM a jazyka C.

Garant

Ing. Filip Orság, Ph.D.

Vyučující

Ing. Filip Orság, Ph.D.