Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (FIT-IPSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IPSO - Pedagogická psychologie, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět posluchačům poskytne základní orientaci v psychologické terminologii a stěžejních psychologických koncepcích. Významněji by měl přispět k vypěstování psychologického náhledu na problém, který budou moci prakticky uplatnit v budoucí vlastní pedagogické praxi i osobním životě.

Osnova

Osnova přednášek:Dějiny psychologie. Předmět, úkoly, odvětví a metody psychologie. Socializace, sociální učení. Psychologie sociálních skupin. Komunikace. Asertivní komunikace. Zvláštnosti pedagogická komunikace. Teoretické otázky vývojové psychologie. Charakteristika jednotlivých vývojových období. Osobnost z psychologického hlediska, její struktura. Kognitivní procesy I: Biologický základ psychiky. Vědomí a pozornost. Vnímání. Paměť. Kognitivní procesy II: Myšlení. Tvořivost. Učení. Motivační, emoční a volní procesy. Duševní hygiena. Psychologie výchovy. Osobnost vychovatele z psychologického hlediska. Metody a prostředky výchovy. Sociálně patologické jevy. Specifické vývojové poruchy chování. Příčiny školní neúspěšnosti. Specifické vývojové poruchy učení.

Literatura

Elektronické studijní opory/texty dostupne na http://www.feec.vutbr.cz/UJAZ/evyuka.php.czČáp, J., Mareš, J.: Psychologie pro učitele. Praha, Portál, 2001. Fontana, D.: Psychologie ve školní praxi. Příručka pro učitele. Praha, Portál, 1997. Hartl, P., Hartlová, H.: Psychologický slovník. Praha, Portál, 2000.

Požadavky

Základní vstupním předpokladem je především zájem o danou tematiku.

Garant

Ing. Martin Jílek

Vyučující

Ing. Martin Jílek