Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Síťové aplikace a správa sítí (FIT-ISA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-ISA - Síťové aplikace a správa sítí, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s moderními síťovými službami a nástroji pro správu a řízení síťového provozu. Součástí předmětu je praktická výuka v laboratoři, kde se studenti seznámí s praktickým použití některých síťových služeb (DHCP, DNS, IP telefonie, monitorování sítí, apod.).

Osnova

Osnova přednášek:Architektura sítí, adresování, testování. Pokročilé programování síťových aplikací TCP/IP - konkurentní server, neblokující schránky. Broadcast a multicast. Přístup k linkové vrstvě. Modelování a simulace síťového provozu. OMNeT++.Systém DNS. Vyhledávání informací o počítači - databáze DNS, Whois. Záznamy DNS. Zabezpečení DNS.Poštovní a adresářové služby, použití v praxi.Multimediální přenosy, videokonference. Protokoly RSTP, RTP, RCTP.Hlasové služby - VOIP, architektura, kódování. Signalizační protokol SIP.Sítě typu peer-to-peer (P2P), distribuce obsahu pomocí sítí CDN.Klasifikace paketů a filtrování, firewally.Zajištění kvality služeb - IntServ, DiffServ, RSVP.Prostředky pro správu sítí - ICMP, SNMP, Syslog. Kódování ASN.1.Sledování toku dat pomocí NetFlow.Propojování sítí ISP a jejich správa. Protokol BGP.Osnova laboratorních cvičení:Konfigurace lokální sítě: adresace pomocí DHCP, překlad adres pomocí DNS.Modelování návrhu počítačové sítě v prostředí OMNeT++, simulace sítí.Monitorování a správa sítě.Základy IP telefonie.Nástroje pro tvorbu videokonference a streaming.

Literatura

P. Matoušek: Síťové služby a jejich architektura, VUTIUM, 2014. Texty přednášek v elektronické podobě.Studijní texty k přednáškám dostupné v IS.P. Matoušek: Síťové služby a jejich architektura, VUTIUM, 2014. W.R.Stevens, B.Fenner, A.M.Rudoff: UNIX Network Programming. The Sockets Network API, Addison-Wesley, 2004.A.S.Tanenbaum: Computer Networks, 4th Edition, Prentice Hall, 2003.F.Halsall: Computer Networking and the Internet, 5th Edition, Addison Wesley, 2005.J.F.Kurose, K.W.Ross: Computer Networking: A Top-Down Approach Featuring the Internet, Adison-Wesley, 2003. G. Varghese: Network Algorithmics. Elsevier. 2005.D. Medhi, K. Ramasamy: Network Routing. Algorithms, Protocols, and Architecture. Elsevier, 2007.W. Stallings: High-speed Networks and Internets. Performance and Quality of Service, 2nd Edition, Prentice Hall, 2001.Standardy IETF RFC.

Požadavky

Základy operačních systémů Unix, Windows. Programování v jazyce C. Schopnost číst studijní texty v angličtině (standardy, RFC dokumenty). Architektura počítačových sítí (model ISO/OSI, TCP/IP). Činnost protokolů linkové a síťové vrstvy. Znalost adresování (typy adres, třídy IP adres, všesměrové a skupinové adresování, síťová maska, CIDR). Znalost protokolu IPv6.

Garant

prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc.