Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy programování (FIT-IZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-IZP - Základy programování, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit se analyzovat vybrané problémy a stanovit elementární algoritmy k jejich řešení. Seznámit se s principy a vlastnostmi vyšších programovacích jazyků a zvolený jazyk ovládnout na úrovni nezbytné pro implementaci algoritmů. Seznámit se s organizací dat při řešení problémů. Aktivně ovládnout základní algoritmy a umět je aplikovat v praktických problémech. Seznámit se s principy testování programů. Naučit se používat prostředky pro ladění programů. Naučit se dokumentovat, obhajovat a prezentovat dosažené výsledky.

Osnova

Osnova přednášek:Úvodní informace k organizaci výuky. Struktura a cíle předmětu. Vlastnosti algoritmů, notace a zápis algoritmů. Techniky řešení problémů. Návrh a implementace algoritmů. Principy vyšších programovacích jazyků. Symboly, oddělovače, konstanty, identifikátory, proměnné, reprezentace čísel, návěští. Koncepce dat. Jednoduché datové typy. Výrazy a příkazy. Řídicí struktury. Bloková struktura programu, rozsah platnosti identifikátorů. Funkce, parametry funkcí. Ladění programů. Textové soubory, standardní vstup/výstup. Strukturované datové typy. Rekurze v programování. Typ ukazatel a dynamické proměnné. Spojové struktury. Pokročilé ladění programů, verifikace a validace, dokumentace zdrojového kódu. Modulární stavba programu.Osnova numerických cvičení:Demonstrační cvičení: Základní nástroje pro vývoj programů Překlad a spouštění programů Jednoduché programy v jazyce C Datové typy, přetypování Řídicí struktury Funkce, práce s řetězci Základní metody ladění, ladicí nástroje Vstup/výstup programů Rekurze Práce s pamětí Dokumentace zdrojového kódu, základy testování Modulární programování, základy zásuvných modulůOsnova počítačových cvičení:Seznámení s provozním řádem, důležité informace a pokyny, informace ke studiu, rozdělení a přihlášení se do laboratoří, (Zapsané předměty --> IZP --> Termín laboratoří), Unix pro začínající studenty, diskusní skupiny IZP (každý student napíše zkušební dotaz a odpověď na dotaz v těchto diskusích), vývojové prostředí jazyka C. Další cvičení korespondují s náplní jednotlivých přednášek a prakticky procvičují prezentovanou látku.Osnova ostatní - projekty, práce:Základní programové konstrukce v jazyce C. Iterační výpočty. Práce s maticemi. Dokumentace zdrojového kódu projektu.

Literatura

McConnell, S.: Code Complete, Microsoft Press, 2004, ISBN 0735619670. Kernighan, B., W., Ritchie, D., M.: Programovací jazyk C, Computer Press, Brno, 2006, ISBN 80-251-0897-X. Soubor materiálů prezentovaných na přednáškách bude dostupný na WWW.Herout, P.: Učebnice jazyka C, Kopp, České Budějovice, 2009, 6. vyd., ISBN 978-80-7232-383-8. BS ISO/IEC 9899:2011, Information technology. Programming languages. C, 2012, ISBN 978 0 580 80165 5. Virius, M.: Jazyky C a C++, Grada Publishing, 2011, ISBN 978-80-247-3917-5. The C Standard : Incorporating Technical Corrigendum 1, by Standards Institute British, John Wiley & Sons, 2002, ISBN 0470845732. Kadlec, V.: Učíme se programovat v jazyce C, Computer Press, Praha, 2005, ISBN 80-7226-715-9. Wirth, N.: Algoritmy a štruktúry údajov, Alfa Bratislava, 1988. Cormen, T.: Introduction to Algorithms, The MIT Press, 2001, ISBN 0262032937. Harbison, P.: C: A Reference Manual (5th Edition), Prentice Hall, 2002, ISBN 013089592X.

Požadavky

Předmět je zařazen v zimním semestru prvního ročníku bakalářského studijního programu. U studentů se proto předpokládají pouze běžné znalosti práce s počítačem na úrovni střední školy.

Garant

doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc.