Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klasifikace a rozpoznávání (FIT-KRD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-KRD - Klasifikace a rozpoznávání, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Porozumět pokročilým technikám a postupům v oblasti klasifikace a rozpoznávání a naučitse aplikovat algoritmy a metody v této oblasti na problémy rozpoznávání mluvené řeči, počítačové grafiky a zpracování přirozenéhojazyka. Seznámit se způsoby vyhodnocování úspěšnosti metod. Pochopitspecifika diskriminativníhotrénování a vytváření hybridních systémů.

Osnova

Osnova přednášek:Odhad parametrů Gaussova rozdělení pravděpodobnosti pomocí Maximum Likelihood (ML)Odhad parametrů směsi Gaussových rozdělení pravděpodobnosti(Gaussian Mixture Model - GMM) pomocí Expectiation-Maximization (EM)Diskriminativní trénování, úvod, formulace objektivní funkceDiskriminativní trénování s kritériem Maximum Mutual information (MMI)Adaptace GMM modelů - Maximum A-Posteriori (MAP), Maximum Likelihood Linear Regression (MLLR)Transformace parametrů pro rozpoznávání - základy, Principal component analysis (PCA)Diskriminativní transformace parametrů - Linear DiscriminantAnalysis (LDA) a Heteroscedastic Linear Discriminant Analysis (HLDA)Modelování prostoru parametrů pomocí diskriminativních podprostorů - faktorová analýzaKernelové techniky, SVMKalibrace a fúze klasifikátorůAplikace v rozponávání řeči, videa a textuPresentace frekventantů kursu IPresentace frekventantů kursu IIOsnova ostatní - projekty, práce:Individuálně zadávané projekty

Literatura

Mařík,V.,Štěpánková,O., Lažanský, J. a kol.: Umělá inteligence (1-4), ACADEMIA Praha, 1998-2003,ISBN 80-200-1044-0.Bishop, C. M.: Pattern Recognition, Springer Science + Business Media, LLC, 2006, ISBN 0-387-31073-8.Fukunaga, K.Statistical pattern recognition, Morgan Kaufmann, 1990, ISBN 0-122-69851-7.

Požadavky

Základní znalost statistiky, teorie pravděpodobnosti, matematické analýzy a algebry.

Garant

doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D.