Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní finance (FIT-MFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-MFI - Mezinárodní finance, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit se a porozumět: rámcovým podmínkám pro řízení podnikových financí v mezinárodním prosředí; platebním podmínkám sjednávaným ve smlouvách o vývozu s přihlédnutím na možná rizika; informačním zdrojům pro posouzení obchodní a finančních bonity zahraničních obchodních partnerů, případně dalších účastníků vývozní zakázky; disponibilním platebním a platebně-zajišťovacím instrumentům v zahraničním obchodě, jimiž mohou být nejrůznější variace hladkých či dokumentárních plateb; krátkodobým a středně- a dlouhodobým nástrojům refinancování, jakými jsou bankovní úvěry (např. státem podporované ze strany České exportní banky), faktoring, forfaiting, exportní leasing apod.; nástrojům zajištění v nejrůznějších formách, od termínových kontraktů zajišťujících kursové riziko, po platební riziko zajišťující exportní úvěrové pojištění či různé formy bankovních či vládních garancí.

Osnova

Osnova přednášek:Rámcové podmínky řízení podnikových financí v mezinárodním prostředí. Význam exportu a exportního financování v podmínkách České republiky. Rizika exportního financování. Sjednání platebních podmínek ve smlouvě o dodávce. Krátkodobé exportní financování. Středně- a dlouhodobé exportní financování. Systémy podpory financování exportu v rámci OECD. Systém podpory financování exportu v ČR. Platební a platebně zajišťovací nástroje v souvislosti s financováním mezinárodním aktivit podniků. Kalkulace nabídkové ceny v kontextu exportního financování.

Literatura

Bennett, D.: Managing Foreign Exchange Risk, Pitman Publishing, London 1997 Buckley, A.: Multinational Finance, New York: Prentice Hall, 2000 Eng, M., Lees, F., Mauer, L.: Global Finance, Harper Collins College Publishers, New York, 1995 Machková, H., Černohlávková, E., Sato, A. a kol. Mezinárodní obchodní operace. 4., aktualiz. vyd.Praha: Grada, 2007. 242 s.ISBN: 978-80-247-1590-2. Shapiro, A. C. Multinational Financial Management. 9. ed. University of Southern California, 2010. ISBN 978-0-470-45035-2.BLATTNER, P. Internationale Finanzierung. 1. Auflage. Oldenburg, 1997. 554 S. ISBN 3-486-23852-3 HÄBERLE, S. Handbuch der Außenhandelsfinanzierung. 3. Auflage. Oldenburg, 2002. 1034 S. ISBN 3-486-25884-2 JANATKA, F., BÖHM, A., HÁNDL, J. Komerční rizika v zahraničním obchodu a ochrana proti nim. 1. vyd. Praha: ASPI, 2001. 222 s. ISBN 80-86395-14-6 MARVANOVÁ, M., HOUDA, M. Platební styk. 3. vyd. Brno : ECON,1995. 374 s. ISBN 80-901627-2-X

Požadavky

Znalost financí podniku (finančního managementu), finančního účetnictví, finanční matematiky a základů mezinárodního obchodu.

Garant

prof. Ing. Mária Režňáková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Mária Režňáková, CSc.