Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optika (FIT-OPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-OPD - Optika, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s partiemi fyzikální optiky potřebnými pro počítačovou grafiku a s aspekty moderní optiky.

Osnova

Osnova přednášek:Elektromagnetické vlnění a světlo. Světlo na rozhraní prostředí, Fresnelovy vztahy. Odraz na dielektrických plochách, lineární a eliptická polarizace. Polarizátory. Koherence. Interference na tenkých vrstvách. Interferenční filtry. Fabryho - Perotův interferometr. Difrakce na hranách, štěrbinách, mřížkách, dvou a třírozměrných strukturách. Holografie. Tepelné záření těles. Energetické a světelné veličiny. Receptory, lidské oko. Spektrální citlivost receptorů. Filtry a děliče barev. Prvky zobrazovacích systémů. Zrcadla, hranoly, čočky. Mikroskop, dalekohledy. Fermatův princip. Výpočet chodu paprsků, maticový přístup. Aperturní a polní clona. Zvětšení a rozlišovací schopnost. Fyzikální statistiky. Foton. Emise spontánní a stimulovaná. Inverzní populace hladin. Lasery. Podstata luminiscence, luminofory, fluorescence, fosforescence. Rozptyl světla, Rayleighův rozptyl. Osnova ostatní - projekty, práce:Individuálně zadané projekty: Obhajoba projektu je součástí zkoušky.

Literatura

Hruška P.: Poznámky z přednášky 2012 Malý P.: Optika, Karolinum 2008, ISBN 978-80-246-1342-0Hecht E.: Optics, Addison-Wesley, London 2002, ISBN 0-321-18878-0 Goodman J. W.: Introduction to Fourier Optics, Roberts publishers, USA 2005, ISBN 0-9747077-2-4 Saleh B. E. A., Teich M. C,: Fundamentals of Photonics 2nd ed., Wiley, New York 2007, ISBN 0-471-83965-5 Smith F. G., King. T. A.:Optics and Photonics, Wiley, Chichester UK 2000, ISBN 0-471-48925-5 Schroeder G.: Technická optika, SNTL, Praha, ČR, 1981

Požadavky

Nejsou žádné prerekvizity.

Garant

prof. RNDr. Pavel Tománek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Tománek, CSc.