Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optimalizace (FIT-OPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-OPM - Optimalizace, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je umožnit studentům získat hluboké znalosti modelů a metod řešení optimalizačních problémů, počínaje analýzou problému, přes tvorbu matematického modelu a jeho zápis, nalezení ekvivalentních modelů a volbu a modifikaci algoritmů pro nalezení optimálního řešení modelovaného problému. Uvedené metody jsou podloženy výkladem teoretických poznatků, navazujícím na geometrický názor.

Osnova

Osnova přednášek:Úvodní modely (ÚM): formulace problému, analýza problému, návrh modelu, teoretické vlastnosti. ÚM: vizualizace, algoritmy, software, postoptimalizace. Lineární programování (LP): Konvexní a polyedrické množiny. LP: Množina přípustných řešení a teoretické poznatky. LP: Simplexová metoda. LP: Dualita a parametrická analýza. Modelování toků v sítích. Základy celočíselného programování. Nelineární programování (NLP): Konvexní funkce a jejich vlastnosti. NLP: Volné extrémy a numerické metody jednorozměrné optimalizace. NLP: Volné extrémy a související numerické metody vícerozměrné optimalizace. NLP: Vázané extrémy a KKT podmínky. NLP: Vázané extrémy a související numerické metody vícerozměrné optimalizace. Osnova počítačových cvičení:Cvičení 1-2: Úvodní úlohy Cvičení 2-7: Lineární úlohy Cvičení 7-8: Speciální úlohy Cvičení 9-13: Nelineární úlohy Osnova ostatní - projekty, práce:Projekt založený na formulaci a řesení matematického modelu optimalizační úlohy podle přiděleného zadání.

Literatura

Klapka a kol.: Metody operačního výzkumu, Brno 2001. Dvořák a kol.: Operační analýza, Brno, 1996. Charamza a kol.: Modelovací systém GAMS, Praha 1994. Dupačová et al.: Lineárne programovanie, Alfa, 1990. Bazaraa et al.: Linear Programming and Network Flows, Wiley 1990. Bazaraa et al.: Nonlinear Programming, Wiley 1993. Dupačová et al.: Lineárne programovanie, Alfa, 1990. Bazaraa et al.: Linear Programming and Network Flows, Wiley 1990. Bazaraa et al.: Nonlinear Programming, Wiley 1993.

Požadavky

Předpokládají se znalosti základních poznatků matematické analýzy a lineární algebry na bakalářské úrovni.

Garant

RNDr. Pavel Popela, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavel Popela, Ph.D.