Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie kategorií (FIT-TKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-TKD - Teorie kategorií, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy teorie kategorií se zaměřením na aplikace v informatice. Jednotlivé kategoriální pojmy a výsledky jsou diskutovány z hlediska jejich významu a využití v informatice.

Osnova

Osnova přednášek:Malé a velké kategorie, příklady Algebraické struktury jako kategorie Konstrukce na kategoriích Vlastnosti objektů a morfismů Součiny a součty objektů Kategorie se součiny a logické obvody Kategorie se součty a vývojové diagramyDistributivní kategorieImperativní programyTypy dat zásobník, pole a binární stromTypy dat fronta a ukazatel, Turingovy stroje Funktory a funktorové kategorieGramatiky a automaty Osnova numerických cvičení:

Literatura

J. Adámek, Matematické struktury a kategorie, SNTL, Praha, 1982 B.C. Pierce, Basic Category Theory for Computer Scientists, The MIT Press, Cambridge, 1991 R.F.C. Walters, Categories and Computer Science, Cambridge Univ. Press, 1991 M. Barr, Ch. Wells: Category Theory for Computing Science, Prentice Hall, New York, 1990 B.C. Pierce: Basic Category Theory for Computer Scientists, The MIT Press, Cambridge, 1991 R.F.C. Walters, Categories and Computer Science, Cambridge Univ. Press, 1991

Požadavky

Základní přednášky matematiky na technických universitách

Garant

prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc.