Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět (FIT-TSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-TSD - , Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubení dosavadních a získání dalších znalostí studentů o současných moderních metodách přenosu sdělovacích a datových signálů v základním a přeloženém pásmu.

Osnova

Osnova přednášek:Základní pojmy teorie sdělování a přenosu dat. Sdělovací systémy se zaměřením na digitální modulace. Klasifikace modulačních technik. Diskrétní kódované modulace v základním pásmu. Formáty signálů pro reprezentaci digitálních dat. Intersymbolové interference (ISI) a jejich potlačování. Filtrace digitálních dat. Maximalizace poměru signál-šum. Diskrétní modulace s nosnými vlnami dvojstavové a vícestavové. Geometrická reprezentace modulovaných signálů. Hlavní skupiny digitálních modulací. Modulace BFSK, BPSK, D-BPSK. Modulace MPSK, QPSK, D-QPSK, O-QPSK, pi/4 - QPSK. Modulace CPM (CPFSK, MSK, GMSK). Modulace M-QAM. Modulační formáty s více nosnými vlnami MCM, ortogonální kmitočtový multiplex OFDM. Techniky obnovy referenční nosné vlny a časování symbolů u digitálních modulací. Techniky zobrazování signálů diskrétních modulací. Porovnání jednotlivých modulací.Osnova numerických cvičení:Přenosová a modulační rychlost. Signály a jejich spektra. PCM, DPCM, DM. Formáty digitálních dat, vlastnosti v čase a ve spektru. ASK, BFSK, DPSK. Průběžný test. Klíčovací techniky I. Klíčovací techniky II.Osnova počítačových cvičení:Přenos dat v základním pásmu. Modulace BPSK. Čtyřstavové fázové klíčování (QPSK). Modulace MSK a GMSK. Datová komunikace pomocí modemu. Přezkoušení a zápočtové práce.

Literatura

Žalud, V.: Moderní radioelektronika, Nakladatelství BEN, 2000. ISBN 80-86056-47-3. Šebesta, V.: Teorie sdělování, Studijní opora, VUTIUM, Brno, 1999. Hsu, H.P.: Analog and Digital Communications, Schaum's Outlines, McGraw-Hill, USA, 1993, ISBN 0-07-030636-2.Předmet nemá literaturu.

Požadavky

Znalosti z oblasti přenosu a zpracování elektrických a elektromagnetických signálů.

Garant

Ing. Radim Číž, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radim Číž, Ph.D.