Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování přirozeného jazyka (FIT-ZPJe)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIT-ZPJe - Zpracování přirozeného jazyka, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Porozumět počítačovému zpracování přirozeného jazyka a naučit se aplikovat základní algoritmy a metody v této oblasti. Seznámit se s algoritmickým popisem jednotlivých jazykových rovin: morfologické, syntaktické, sémantické a pragmatické a se zdroji jazykových dat - korpusy. Pochopit základní principy reprezentace znalostí, inference a vztahů k umělé inteligenci. Na každé rovině se vždy seznámit s teoretickými východisky, ale i používaným algoritmickým popisem a nástroji. Seznámit se s možnostmi kombinace těchto nástrojů do složitějších systémů.

Osnova

Osnova přednášek:Úvod, historie oboru, aplikace a obory zpracování přirozeného jazyka Jak si postavit vyhledávač typu Google, kategorizace textů, podobnost dokumentů Morfologická analýza na počítači, flektivní a derivativní morfologie, struktura trie pro uložení slovníku Syntaktická analýza přirozeného jazyka, složkový a závislostní přístup, příznakové struktury, formáty specifikace gramatik Formalismy pro zápis gramatik, kategoriální gramatiky, systémy LFG, HPSG, LTAG Metody syntaktické analýzy, algoritmus CKY, chart-parsing Korpusová lingvistika, stromové korpusy, metoda TBL Pravděpodobnostní syntaktická analýza, automatické zarovnávání textů, strojový překlad Lexikální sémantika, slovníky vs. encyklopedie, princip kompozicionality Transparentní intenzionální logika pro popis významu promluv Pragmatika, kontextové vazby významu, dynamická sémantika Reprezentace znalostí, sémantika možných světů, inference Technologie sémantického webu, ontologie, OWL Osnova ostatní - projekty, práce:Individuálně zadávané projekty

Literatura

Manning, C. D., Schütze, H., Foundations of Statistical Natural Language Processing, MIT Press, 1999, ISBN 0-262-13360-1. Allen, J., Natural language understanding. 2nd ed. Redwood City : Benjamin/Cummings Publishing Company, 1995. ISBN 0-8053-0334-0. Manning, C. D., Schütze, H., Foundations of Statistical Natural Language Processing, MIT Press, 1999, ISBN 0-262-13360-1.

Požadavky

Základní znalost programování v C/C++ nebo v některém skriptovacím jazyce (Perl, Python, Ruby)

Garant

doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D.