Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanské, obchodní a pracovní právo (FP-BoprP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-BoprP - Občanské, obchodní a pracovní právo, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je základní orientace studenta v profilových právních disciplínách soukromého práva se zaměřením na podnikatelskou praxi. K tomu je zapotřebí osvojit si právní terminologii, systematiku právních předpisů. Student získá schopnost aplikovat zákonná ustanovení v praxi, např. posoudit obsah smlouvy, zhodnotit následky právních jednání.

Osnova

- Základní právní pojmy, teorie práva, právní jednání, promlčení a prekluze - Občanské právo hmotné - pojmy, zásady, prameny, účastníci občanskoprávních vztahů, zastoupení- Věcná práva - vlastnictví, spoluvlastnictví, věcná práva k věcem cizím- Dědické právo - Závazkové právo - smlouvy, závazky z deliktů, závazky z jiných právních důvodu- Obchodní korporace - pojmy, obchodní rejstřík- Obchodní společnosti a družstvo, likvidace - Pracovní právo - pojmy, účastníci pracovněprávních vztahů, zastoupení- Pracovní poměr - vznik, změna, zánik, odstupné- Pracovní doba a doba odpočinku, práce přesčas, dovolená, odpovědnost zaměstnance a zaměstnavatele za škodu- Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr

Literatura

zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce (CS)zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) (CS)zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (CS)

Požadavky

Všeobecný přehled v rozsahu znalostí středoškolského studia.

Garant

Mgr. Helena Musilová

Vyučující

Mgr. Helena Musilová