Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daň z příjmu právnických osob (FP-DdppK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-DdppK - Daň z příjmu právnických osob, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy a metodické postupy potřebné pro správné určení daňové povinnosti poplatníka. K tomu je nutné zvládnout důležitá ustanovení zákona č. 586/92 Sb. v platném znění o dani z příjmů. Dále je nutné tyto základní vědomosti umět aplikovat na praktických příkladech.

Osnova

Základní tématická náplň přednášek je následující:- Úvod do předmětu "Daň z příjmu právnických osob" (definování základních pojmů, jednotlivých typů právnických osob a jejich bližší specifikace, vymezení příjmů, které jsou předmětem daně u různých právnických osob)- Osvobození od daně a základ daně (definice pojmů, jejich rozbor z pohledu jednotlivých právnických osob, zjišťování základu daně, odpočitatelné položky ze základu daně, sleva na dani)- Výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů, výdaje daňově neuznatelné (jejich přesná specifikace s uvedením konkrétních případů)- Hmotný a nehmotný majetek (definování základních pojmů - HIM, NHIM, odpisy, majetek vyloučený z odpisování, majetek ve spoluvlastnictví, částečný odpis, technické zhodnocení)- Odpisy investičního majetku (odpisové skupiny, zatřiďování majetku, způsoby jeho odpisování, odpisování při provedeném technickém zhodnocení)- Leasing (operativní, finanční, definice, výhody, nevýhody, podmínky leasingu, náležitosti smlouvy, ukončení smlouvy před koncem doby jejího sjednání)- Zvláštní sazba daně (členění dle jednotlivých příjmů, vybírání daně), přechodná a závěrečná ustanovení- Neziskové organizace (jejich specifické postavení z hlediska zákona o dani z příjmu, způsob stanovení příjmů podléhajících zdanění, způsoby určování nákladů ke zjištění základu daně)- Veřejná obchodní společnost a komanditní společnost (srovnání společností, podíly společníků a jejich zdaňování, zjišťování základu daně, uplatňování odpočtu- Sdružení fyzických osob (postavení účastníků ve sdružení, určení základu daně, dělení výdajů a příjmů a jejich evidence)- Daňové přiznání (stručný popis, způsob vyplnění dle jeho členění)- Daňové přiznání (vymezení obsahu jednotlivých položek daňového přiznání, praktické vyplněníObsahem cvičení je procvičování přednášených témat a výpočet dílčích i komplexních příkladů (individuálně i skupinově).

Literatura

Bachor,J. a kol :Daň z příjmů fyzických a právnických osob, Sagit Ostrava 2004 (CS)Sborník příkladů Komory daňových poradců ČR (CS)

Požadavky

Znalost vedení účetnictví, znalost účetních výkazů, základy obchodních vztahů dle obchodního zákoníku.

Garant

Ing. Pavel Svirák, Dr.

Vyučující

Ing. Pavel Svirák, Dr.