Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Datové sklady (FP-DS_2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-DS_2 - Datové sklady, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnutí základů teorie datových skladů a získání praktických dovedností v jejich návrhu a používání, seznámení se s technikami OLAP a získávání znalostí z dat.

Osnova

Přednášky:1. Základní pojmy datových skladů. Vztah datových skladů a operačních databází 2. Architektura datového skladu. Modelování datových skladů.3. Proces ETL pro vytváření datového skladu.4. Principy OLAP teachnik a OLAP operace nad datovou kostkou.5. Případová studie na využití datových skladů.6. Úvod do návrhu datových skladů.7. Úvod do problematiky dolování v datových skladech.Cvičení:1. Opakování relačních databází a jazyka SQL.2. Vytváření datových skladů a využití OLAP analýzy v prostředí nástrojů Microsoft.3. Využití programu MS Excel pro OLAP analýzu.4. Samostatný projekt na vytvoření datového skladu.5. Využití metod dolování dat z databází v prostředí nástrojů firmy Microsoft.6. Samostatný projekt na dolování dat.

Literatura

Lacko, L.: Datové sklady, analýza OLAP a dolování dat. Computer Press, 2003, 488 s. ISBN 80-7226-969-0 (CS)Ponniah, P.: Data Warehousing Fundamentals. John Wiley & Sons, Inc., 2001, 516 s. ISBN 0-471-41254-6 (EN)Humphries, M., Hawkins, M. W. a kol.: Data warehousing, Principy a praxe. Computer Press, 2002, 256 s. ISBN 8072265601. (EN)

Požadavky

Databázové systémy

Garant

Ing. Vladimír Bartík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vladimír Bartík, Ph.D.