Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Contemporary Issues in European Management Accounting (FP-EciieP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-EciieP - Contemporary Issues in European Management Accounting, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

a) seznámení a pochopení dosavadního i očekávaného vývoje finančního a manažerského púčetnictví s ohledem na potřeby a požadavky globalizaceb) získání základních znalostí v oblasti teorie i praktického použití rozpočetnictví a metody Standardních nákladů.c) pochopení významu a úlohy reportingu jako součást účetních informačních systémů pro potřeby operativního i strategického řízení d) seznámení se s problematikou oceňování ve finančním a manažerském účetnictví

Osnova

- Finanční a manažerské účetnictví a jejich vývoj s ohledem na globalizaci- Rozpočty a rozpočetnictví (základní pojmy, zásady sestavování rozpočtů, metody sestavování rozpočtů, dlouhodobé rozpočty, krátkodobé rozpočty, rozpočty režijních nákladů, kontrola plnění rozpočtů, behavioristické aspekty rozpočtových prací, rozpočtová rezerva, - Metoda Standardních nákladů (základní pojmy, aplikace metody SN v sériové, kusové, homogenní a sdružené výrobě,použití metody SN u režijních nákladů) - Reporting (základní pojmy, zásady a problémy sestavování reportů, úloha reportingu pro operativní a strategické řízení)- Oceňování (seznámení se s problematikou oceňování ve finančním a manažerském účetnictví, historická cena, její modifikace a korekce v různých účetních systémech)

Literatura

Horngren C.T., Foster G., Datar S. Cost Accounting: A Managerial Emphasis. Prentice Hall Int. (EN)Cooper R., Kaplan R.S. (1991): The Design of Cost Management Systems. Textes, Cases, and Readings, Prentice Hall International Ed., (EN)Maher M.W., Deakin E.B. (1994): Cost Accounting. Richard D. IRWIN, INC. (EN)Kaplan R.S., Norton D.P. (1996): The Balanced Scorecard. Translating Strategy into Action. HBS. (EN)Kaplan R.S., Norton D.P. (2001): The Strategy-Focused Organization. Harvard Business School Press (EN)

Požadavky

Základní znalostí z oblasti finančního účetnictví (principy účtování, základy účtování obecně, znalost účetních výkazů), základní znalosti vnitropodnikového účetnictví (účetní soustavy, kalkulace, klasifikace nákladů), obecné znalosti z mikroekonomie a ekonomiky podniku

Garant

Ing. Helena Hanušová, CSc.

Vyučující

Ing. Helena Hanušová, CSc.