Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní finance (FP-FmfP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-FmfP - Mezinárodní finance, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit se a porozumět:rámcovým podmínkám pro řízení podnikových financí v mezinárodním prosředí;platebním podmínkám sjednávaným ve smlouvách o vývozu s přihlédnutím na možná rizika;informačním zdrojům pro posouzení obchodní a finančních bonity zahraničních obchodních partnerů, případně dalších účastníků vývozní zakázky;disponibilním platebním a platebně-zajišťovacím instrumentům v zahraničním obchodě, jimiž mohou být nejrůznější variace hladkých či dokumentárních plateb;krátkodobým a středně- a dlouhodobým nástrojům refinancování, jakými jsou bankovní úvěry (např. státem podporované ze strany České exportní banky), faktoring, forfaiting, exportní leasing apod.;nástrojům zajištění v nejrůznějších formách, od termínových kontraktů zajišťujících kursové riziko, po platební riziko zajišťující exportní úvěrové pojištění či různé formy bankovních či vládních garancí.

Osnova

Rámcové podmínky řízení podnikových financí v mezinárodním prostředí. Význam exportu a exportního financování v podmínkách České republiky. Rizika exportního financování. Sjednání platebních podmínek ve smlouvě o dodávce. Krátkodobé exportní financování. Středně- a dlouhodobé exportní financování. Systémy podpory financování exportu v rámci OECD. Systém podpory financování exportu v ČR. Platební a platebně zajišťovací nástroje v souvislosti s financováním mezinárodním aktivit podniků. Kalkulace nabídkové ceny v kontextu exportního financování.

Literatura

DURČÁKOVÁ, J. a M. MANDEL. Mezinárodní finance. 4. aktualizované a doplněné vydání. Praha: Management Press, 2010. ISBN 978-80-7261-221-5. (CS)BALDWIN, R., Ch. WYPLOSZ a S. ŠAROCH. Ekonomie evropské integrace. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4568-8. (CS)NÝVLTOVÁ, R. a M. REŽŇÁKOVÁ. Mezinárodní kapitálové trhy. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1922-1. (CS)ČERNOHLÁVKOVÁ, E., A. SATO a J. TAUŠER. Finanční strategie v mezinárodním podnikání. Praha: ASPI, 2007. ISBN 978-80-7357-321-8. (CS)JÍLEK, J. Finance v globální ekonomice I: Peníze a platební styk. Praha, Grada, 2013. ISBN 978-80-247-3893-2. (CS)SÁGHY ESTÉLYI, K. Mezinárodní finance – studijní text k předmětu + e-learning (CS)JÍLEK, J. Finance v globální ekonomice II: Měnová a kurzová politika. Praha, Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4516-9. (CS)SHAPIRO, A. C. Multinational Financial Management. 9. ed. University of Southern California, 2010. ISBN 978-0-470-45035-2. (EN)

Požadavky

Znalost financí podniku (finančního managementu), finančního účetnictví, finanční matematiky a základů mezinárodního obchodu.

Garant

prof. Ing. Mária Režňáková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Mária Režňáková, CSc.