Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční trhy (FP-FT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-FT - Finanční trhy, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základním cílem předmětu je naučit studenty chápat finanční systém jako nedílnou součást ekonomického systému, jakož i jeho úlohu, podstatu a význam jeho působení. Dále se studenti naučí, jak se aktivně účastnit standardních druhů finančních obchodů s jednotlivými druhy investičních finančních instrumentů, a to jak z hlediska provádění finančních transakcí podniků, tak i při správě personálních financí. Nedílnou součástí výuky jsou též základy finanční matematiky, jejichž znalost je nezbytná v investiční praxi.

Osnova

Obsahová náplň přednášek:Typy finančních transakcí - Přímé a nepřímé financování, typy finančních trhů - Faktory integrace segmentů finančního trhu - Současné trendy vývoje finančního systémuFinanční instituce - Bankovní systém, bankovní instituce, bankovní obchody, bankovní produkty - Ostatní nebankovní instituce finančního trhuTeorie úrokových sazeb a jejich působení ve finančním systému Úvod do teorie finančních investic- Vymezení pojmu „investice,“ jejich rozdělení a základní charakteristika - Nabídka a poptávka na trzích investičních finančních instrumentů- Základní faktory investiční strategie z pohledu investora- Vzájemná provázanost investičních faktorů Finanční investiční instrumentyKlasické cenné papíry- Podnikové (korporační) akcie- Dluhopisy- Vývoj na finančních trzích v rámci jednotlivých fází hospodářského cykluCenné papíry kolektivního investování Finanční deriváty - Vymezení promptních a termínových obchodů- Termínové kontrakty typu forward a futures- Swapové kontrakty- Opční kontrakty- Syntetické (složené) finanční derivátyStrukturované produktyObsahová náplň cvičení /Základy finanční matematiky/1. Jednoduché úročení a diskontování 2. Složené úročení3. Spoření4. Důchody5. Splácení úvěru6. Obligace a Akcie7. Zápočtový test

Literatura

Rejnuš, O. Peněžní ekonomie-Finanční trhy. Brno: CERM, 2012. 6. vyd. ISBN 978-80-214-4415-7. (CS)Rejnuš, Oldřich. Finanční trhy. 4., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Grada, 2014. 760 s. Profesional. ISBN 978-80-247-3671-6. (CS)Meluzín, T. Finanční trhy-cvičení. Brno: CERM, 2005. 1. vyd. ISBN 80-214-3048-6. (CS)Cipra, T.: Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. Praha: HZ, 1995 (CS)Polidar,V.: Management bank a bankovních obchodů. Praha, Ekopress, 1999 (CS)Šoba,O., Širůček, M., Ptáček, R.: Finanční matematika v praxi. Grada Publishing, Praha, 2013. ISBN 978-80-247-4636-4 (CS)

Požadavky

Předmět navazuje na znalosti v oblastech teorie tržní ekonomiky, teorii peněz, způsoby provádění expanzivní a restriktivní monetární a fiskální politiky v otevřené ekonomice, základní činnosti institucí bankovního systému.

Garant

prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc.