Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňová soustava (FP-KdasP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-KdasP - Daňová soustava, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu se seznámit studenty s daněmi obsaženými v současné daňové soustavě České republiky. Předmět je koncipován tak, aby studenti získali širší povědomí o jednotlivých daních a dále, aby byli schopni sami vyplnit příslušná daňová přiznání v případě přímých daní. Důraz je kladen na právní úpravu zdaňování příjmů fyzických osob.

Osnova

• Daňová soustava – definice, vývoj, význam, porovnání daňových soustav, vliv unijního práva na formování daňových soustav (1 hod.) • Daň silniční – právní úprava (předmět, osvobození, poplatník, základ daně, sazba daně, daňové přiznání) (3 hod.)• Daň z nemovitých věcí (daň z pozemku; daň ze staveb a jednotek - předmět, osvobození, poplatník, základ daně, sazba daně, daňové přiznání) (4 hod.)• Daň z nabytí nemovitých věcí (předmět, osvobození, poplatník, základ daně, sazba daně, daňové přiznání) (2 hod.)• Daň z příjmů fyzických osob (předmět, osvobození, dílčí základy daně z příjmů fyzických osob a jejich určování, daňové přiznání, roční zúčtování záloh) (8 hod.)• Daň z příjmů právnických osob (předmět, osvobození, základ daně, sazba daně, daňové přiznání) (4 hod.)• DPH (princip fungování na pozadí unijní úpravy, předmět daně, základ daně, sazba daně, daňové přiznání) (4 hod.)

Literatura

VANČUROVÁ, Alena a Lenka LÁCHOVÁ. Daňový systém ČR 2014. 12. aktualiz. vyd. Praha: 1. VOX, 2014, 391 s. ISBN 978-80-87480-23-6. ŠIROKÝ, Jan. Daně v Evropské unii: daňové systémy všech 28 členských států EU, legislativní základy daňové harmonizace včetně judikátů SD, odraz ekonomické krize v daňové politice EU, zdanění finančního sektoru. 6., aktualiz. a přeprac. vyd. Praha: Linde, 2013, 386 s. ISBN 978-80-7201-925-0. Vančurová, Alena a Klazar, Stanislav. Daňový systém ČR: cvičebnice. 2. díl, Daň z příjmů fyzických osob a pojistné sociálního pojištění. V Praze: 1. VOX, 2014. 92 s. Daně. ISBN 978-80-87480-29-8.Aktuální články vztahující k daňové problematice (odborné časopisy jako např. Daně a právo v praxi, Poradce).Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších právních předpisůZákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisůZákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisůZákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisůZákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí

Požadavky

Znalost vedení daňové evidence, znalost účetnictví, znalost účetních výkazů, elementární znalost občanského a obchodního práva.

Garant

doc. Ing. Mgr. Karel Brychta, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Mgr. Karel Brychta, Ph.D.