Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Leadership diverzitních týmů (FP-ldtP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-ldtP - Leadership diverzitních týmů, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je získat přehled o problematice personálního vedení diverzitních týmů v podnicích a organizacích v globální perspektivě. Důraz je kladen především na vymezení základních pojmů, teoretických koncepcí, výzkumných přístupů, ale také na oblast aplikačního využití poznatků v praxi personálních manažerů. V rámci kurzu jsou představeny příklady dobré praxe.

Osnova

1. Úvod do kurzu. Východiska a koncepce předmětu, základní témata a jejich návaznosti, přehled studijní literatury základní a doporučené, stanovení požadavků k úspěšnému absolvování kurzu, přehled základní terminologie.2. Leadership a management diverzitních týmů v globálním prostředí. Teorie ekonomického rozvoje R. Floridy.3. Sociální diverzita v organizacích. Vymezení terminologie, diverzita na individuální úrovni, diverzita na skupinové úrovni, diverzita na organizační úrovni. Měření diverzity. Diverzity management.4. Interkulturní management a gender management. Intersekcionalita. Specifika cizinců pracujících v cizí zemi, expatrioti, braindrain, braingain, gender kvóty, rovné příležitosti.5. Age management. Terminologie, teoretické přístupy, výzkumy v oblasti age managementu, mýty o starších zaměstnancích, vícegenerační týmy, perspektivy age managementu.6. Oblast slaďování pracovního a soukromého života. Částečné úvazky, firemní mateřská školka, flexibilní pracovní doba, práce z domova, sdílené pracovní úvazky, win-win strategie. Příklady dobré praxe.Obsahem cvičení je procvičování přednášených témat a zpracování zadaných úkolu.Na cvičení budou analyzovány a hodnoceny případové studie a příklady dobré praxe na téma:1. Leadership a management diverzitních týmů v globálním prostředí. 2. Sociální diverzita v organizacích. 3. Interkulturní management.4. Gender management. 5. Age management. 6. Oblast slaďování pracovního a soukromého života.

Literatura

RAŠTICOVÁ, M. Efektivní přístupy k vedení diverzitních týmů v českých podnicích. Brno: CERM, 2012. ISBN 978-80-720-4809-0. (CS)FLORIDA, R., TINAGLI. 2004. Europe in the Creative Age. New York: Carnegie Mellon Software Industry Centre. (EN)

Požadavky

nejsou požadovány

Garant

doc. PhDr. Martina Rašticová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Martina Rašticová, Ph.D.