Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskrétní matematika (FP-MdmK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-MdmK - Diskrétní matematika, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit se se základními pojmy a vztahy matematické logiky, relací, teorie grafů a principy teorie jazyků a automatů, s možnostmi jejich aplikací v oboru.

Osnova

Matematická logika - konstanty, proměnné, výroky, operace s výroky, zákony výrokové logiky, Booleovy algebry a funkce, reprezentace Booleových funkcí, aplikace při konstrukci logických obvodů.Relace - relace na množině, vlastnosti relací, tolerance, ekvivalence, uspořádání.Grafy - základní druhy grafů, základní poznatky o neorientovaných grafech,orientované grafy, ohodnocené grafy, Dijkstrův algoritmus nejkratší cesty.Jazyky, gramatiky, automaty - pojem jazyka a gramatiky, Chomského hierarchie, konečný automat, Kleeneho charakterizace

Literatura

Wiitala, S. A: Discrete Mathematics. McGraw-Hill, New York 1987 (EN)1) Mezník, I: Diskrétní matematika. FP VUT v Brně v Akademickém nakladatelství CERM, s.r.o. Brno, Brno 2004. ISBN 80-214-2754-X. (CS)Šlapal, J.: Metody diskrétní matematiky. FSI VUT v Brně, Brno 2001 (CS)

Požadavky

Středoškolská matematika a informatika.

Garant

prof. RNDr. Ivan Mezník, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivan Mezník, CSc.