Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kryptografie a informační zabezpečenost (FP-MkibK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-MkibK - Kryptografie a informační zabezpečenost, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Jsou zde dva hlavní cíle předmětu. Prvním je uvést studenty do problematiky moderní kryptologie. Jaký je stav kryptoanalýzy, jaké algoritmy se používají a jakých chyb se vyvarovat, jaké jsou vůbec možnosti kryptografie.Druhým cílem je mnohem obecnější úvod do informační bezpečnosti a seznámení studentů s aktuálními oblastmi. Na konci kursu by měli být schopni definovat bezpečnostní požadavky informačních systémů a mít představu o problémech spojených s implementací těchto požadavků.

Osnova

1. Úvod2. Základy kryptologie, matematický základ3. Kryptografické primitivy - blokové šifry, hašovací funkce, generátory nahodných čísel4. Kryptoanalýza - ukázka kryptoanalýzy na několika nedávných útocích.5. Autentizační protokoly6. Autentizace osob7. Elektronický podpis - používání elektronického podpisu, životní cyklus8. Elektronický podpis - zákon o el. podpisu9. Soukromí - úvod, význam pro ubicomp10. Anonymizování, traffic analysis11. Používání pseudonymů12. Bezpečná zařízení, správa klíčů13. Bezpečný přenos dat, platební protokoly

Literatura

Anderson, R. Security Engineering (EN)Mel, H.X. Decrypted Cryptography (EN)

Požadavky

Předmět nevyžaduje specifické vysokoškolské prerekvizity. Nicméně výhodou je znalost anglického jazyka.

Garant

Mgr. Kamil Malinka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kamil Malinka, Ph.D.