Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o podnikání (FP-NOP-CZV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-NOP-CZV - Nauka o podnikání, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednesení a procvičení problematiky podnikání dle aktuálního znění živnostenského zákona, obchodního zákoníku, podle zvláštních právních předmětů a dále souvisejících daňových zákonů Cílem je seznámit studenty s těmito předpisy, naučit je aplikovat je v praxi na konkrétních formách podnikání, podnikatelských záměrech a při konkrétních výpočtech a seznámit je s potřebnými účetními výkazy, daňovými přiznáními a dalšími nezbytnými formuláři s podnikáním souvisejícími.

Osnova

1. Podnikání, podnikatel, rámcová legislativní pravidla podnikání, 2. Úvod do živnostenského podnikání, rozdělení živností3. podnikání podle jiných právních předpisů4. obchodní rejstřík – základní pojmy, dělení právnických osob5. společnost s ručením omezeným6. akciová společnost, družstvo 7. veřejná obchodní společnost, komanditní společnost8. subjekty neziskového charakteru – nadace, nadační fond, občanská sdružení,ops atd.9. Evidenční a účetní povinnosti podnikatelského subjektu. Úprava účetnictví a úprava daňové evidence. Daňová evidence dle § 7b zákona o daních z příjmů.10. Podnikatel jako daňový subjekt. Registrační a odvodové povinnosti podnikatelského subjektu. Specifikace práce s legislativou v daních. Funkce státní správy v této oblasti. Rámcové principy zjištění daňové povinnosti u jednotlivých daní daňové soustavy ČR. 11. shrnutí

Literatura

Zákon č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský záko... 2005 - Minaříková.V.Kopřiva J. Nauka o podnikání Akademické nakladatelst... (CS)Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (CS)Horzinková, E. Živnostenský zákon v praxi, Anag,8 aktualizované vydání (CS)Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích

Požadavky

Student musí mít povědomí o základních právních předpisech ČR, o elementárních principech účetnictví a o základních rysech daňové soustavy v ČR.

Garant

JUDr. Ing. Jan Kopřiva, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Ing. Jan Kopřiva, Ph.D.