Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomické modelování v Maple (FP-PemC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-PemC - Ekonomické modelování v Maple, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecným cílem předmětu je získání znalostí v oblasti tvorby ekonomických modelů a metod jejich zpracování matematickými prostředky, ale i akcentace soudobých inovačních trendů ve výuce, jako jsou: - ekonomická teorie v korespondenci s empirickým obsahem reálného ekonomického prostředí, - podpora výuky interdisciplinárního charakteru, - komplexního přístup k řešení ekonomických problémů užitím systému Maple.

Osnova

Osnova přednášek:1. týden: Stanovení podmínek. Obsah předmětu a metody ekonomického modelování, ekonomických analýz a aplikací. Systém Maple, interaktivní nástroje, navigace pro obslužnost.2. až 4. týden: Připomenutí základních prostředků matematických disciplín pro ekonomické prostředí. Vybrané nástroje pracovního, komunikačního a prezentačního prostředí systému Maple. Zadání závěrečného projektu pro individuální zpracování ke zkoušce. 5. až 12. týden: Ekonomické modely a jejich analýza vybraných ekonomických veličin v systému Maple. Tématicky: 5. týden: Model poptávky a model nabídky, trh a rovnováha. 6. – 7. týden: Modely cenové pružnosti poptávky a cenové pružnosti nabídky a modely celkového příjmu, celkových nákladů a zisku, externality. 8. týden: Model užitku, spotřebitelské preference, vztah k poptávce.9. týden: Model produkce. 10. – 11. týden: Vybrané makroekonomické modely, spotřeba, produkt a důchod, makroekonomická rovnováha. 13. týden: Shrnutí, rezerva, příp. doplnění probraného učiva v dalších souvislostech.

Literatura

Hřebíček J. and Kohout J. Úvod do systému Mpale. Fakulta informatiky MU Brno, Brno 2004. (CS)Gander W. and Hřebíček J. Solving problems in Scientific Computing Using Maple and Matlab. Springer, Heidelberg 2004. (EN)Mezník I. Ekonometrie pro magisterské studijní programy. Akademické nakladatelství Cerm, s.r.o. Brno, Brno, 2004. (CS)Griffiths W.E., Hill R.C. and Judge G.G. Learning and Practicing Econometrics. USA, 1992. (EN)Dufek J. Ekonometrie. MZLU v Brně, Brno 2003. (CS)Groligová I. and Mandelík P. Makroekonomie. Akademické nakladatelství Cerm, s.r.o. Brno, Brno 2007. (CS)Hušek R. and Pelikán J. Aplikovaná ekonometrie. Professional Publishing, Praha 2003. (CS)Hušek R. Ekonometrická analýza. Ekopress. Praha 1999. (CS)Frank R. H. Microeconomics and Behavior. McGraw-Hill, New York 1991. (EN)Karpíšek Z. Matematika IV. Akademické nakladatelství Cerm, s.r.o. Brno, Brno 2002. (CS)Maroš B. and Marošová M. Základy numerické matematiky. PC-DIR Real, s.r.o., Brno 1999. (CS)Slavin S. L. Microeconomics. Irwin McGraw-Hill, Boston 1996. (EN)Seger J. and Hindls. R. Statistické metody v tržním hospodářství. Victoria Publishing. Praha 1995. (CS)Škapa S. Mikroekonomie. 1. díl a 2.díl, Akademické nakladatelství Cerm, s.r.o. Brno, Brno 2005. (CS)

Požadavky

Znalosti základního kurzu matematiky, vybraných problematik z kurzů z statistiky a vybraných problematik ekonomických oborů, zejména mikroekonomie a makroekonomie. Předpokládají se základní dovednosti pracovat na PC.

Garant

RNDr. Zuzana Chvátalová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zuzana Chvátalová, Ph.D.