Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Drobné podnikání (FP-RdpP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-RdpP - Drobné podnikání, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Specializovat studenty studia oboru Řízení a ekonomika podniku a dát jim dostatek informací, znalostí a dovedností k založení a řízení vlastní malé firmy.

Osnova

1. Úvod do problematiky drobného podnikání, historie, základní pojmy, definice, fakta.2. Postavení drobného podnikání v ekonomice, okolní prostředí drobného podnikání.3. Systém podpor drobného podnikání v ČR.4. Podnikatelský model malého podniku.5. Start malých podniků, podnikatelské entity, lokace provozovny.6. Franchising, výhody a nevýhody franchisingového konceptu, příklady franchisingu v ČR a ve světě.7. Podnikatelský plán, strategie malého podniku.8. Model růstu malého podniku, jednotlivá stádia a krize.9. Řízení rodinných podniků, řízení následnictví v rodinném podniku.10. Řízení zdrojů v malém podniku, limitovaný marketing malého podniku.11. Finanční aspekty v drobném podnikání, startovní kapitál.12. Bankrot malého podniku, insolvenční zákon.13. Nové trendy v podnikání, intrapodnikání, podnikatelské sítě, strategické. aliance a klastry

Literatura

KORÁB, V., MIHALISKO, M.: Založení a řízení společnosti, společnost s ručením omezeným, komanditní společnost, veřejná obchodní společnost. ComputerPress Brno, 2005, 252 s. ISBN 80-251-0592-X. (CS)KORÁB, V. a V. BUMBEROVÁ. Drobné podnikání. Brno: CERM, 2014, 65 s. ISBN 80-214-2651-9. (CS)SRPOVÁ, J. V. ŘEHOŘ a kol. Základy podnikání. Teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3339-5. (CS)VEBER, J., SRPOVÁ, J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1069-2. (CS)

Požadavky

Před studiem daného předmětu musí mít studenti následující znalosti a dovednosti: živnostenský zákon, obchodní zákoník, zákon o konkurzu a vyrovnání a kreativní myšlení pro založení vlastní malé firmy.

Garant

prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA

Vyučující

prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBAIng. Veronika Bumberová