Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Enviromentální management (FP-RemK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-RemK - Enviromentální management, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní znalosti o ekologických aspektech, které by měly být respektovány na všech stupních řízení podniků. Předmět je zaměřen na udržitelný rozvoj, indikátory, dále na stávající a nové strategie udržitelného rozvoje EU a ČR, dále na udržitelný rozvoj v podnikatelském prostředí - mezinárodní indikátory .V rámci předmětu jsou probírány dobrovolné nástroje životního prostředí. Zavádění systému environmentálního managementu ČSN ISO 14 000, Čistší produkce, posuzování životního cyklu výrobku LCA na praktických příkladech. Součástí předmětu je i environmentální podniková ekonomika - environmentální manažerské účetnictví, environmentální náklady, účetnictví udržitelného rozvoje. V přenáškách je podtržen ekonomický aspekt dané problematiky a je kladen důraz na osvojení odborné terminologie.

Osnova

Přednášky1. Úvod do předmětu. Zadání případové studie. Udržitelný rozvoj. Indikátory mezinárodních organizací. GRI - indikátory podnikové sféry.2. Dobrovolné nástroje životního prostředí. Pojetí environmentálního managementu-EN ČSN ISO 14 000 a EMAS I,II,III. Zavádění v podniku EN ČSN ISO 14 000-praktický příklad.3. Čistší produkce-praktický příklad.4. Metoda posuzování životního cyklu-LCA-praktický příklad. 5. Eko-značení, Environmentální tvrzení II,III typu - praktický příklad.6. Environmentální manažerské účetnictví (EMA) v podniku.7. Posuzování vlivu na životní prostředí EIA.8. Environmentální reporting. 9. Prezentace případové studie.10.Prezentace případové studie. Klasifikovaný zápočet.

Literatura

VEBER,J.Environmentální management.Praha:VŠE, nakladatelství Oeconomica, 2002.1.vyd.94s.80-245-0336-0. (CS)REMTOVÁ,K.Posuzování životního cyklu – Metoda LCA.Praha:Ministerstvo životního prostředí,2003.1.vyd. 15 s.ISBN 80-7212-232-0. (CS)REMTOVÁ,K.Čistší produkce.Praha:Ministerstvo životního prostředí, 2003.1.vyd. 26 s.ISBN 80-7212-260-6. (CS)REMTOVÁ,K.ISO normy.Praha:Ministerstvo životního prostředí,2003.1.vyd. 15 s.ISBN 80-7212-232-0. (CS)REMTOVÁ,K.Ekodesign .Praha:Ministerstvo životního prostředí,2003.1.vyd. 15 s.ISBN 80-7212-232-0. (CS)WELFORD,R.-GOULDSON,A. Environmentální řízení a strategie podnikání. (CS)

Požadavky

Předpokládají se všeobecné ekonomické znalosti získané v průběhu studia.

Garant

doc. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D.