Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bojová umění (FP-TbuP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-TbuP - Bojová umění, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s úpolovými sporty, s jejich zařazením do systému úpolových sportů a vytvoří si předpoklady pro orientaci v oblasti tréninku úpolu.Cílem předmětu je seznámit studenty s filosofií, etikou a obsahem bojových umění a představit jim elementární techniky vybraných bojových umění.

Osnova

- Přednášky nejsou součástí předmětu. - Teoretická část je postavena na orientaci v systematice bojových sportů, na získaní základů pro určování hranice protiútočných akcí , na teoretické znalosti právních norem §14,13 tr.zák. a na umění správně vyhodnotit vzniklou situaci a zvolit adekvátní postup. - Praktická část je založena na zvládnutí elementárních dovedností pádových technik a technik základních hmatů a chvatů sebeobrany, základní kombinací obranných technik při daném způsobu napadení a na zvládnutí první pomoci dle modelových situací, které mohou vzniknout při sebeobraně. -Vybrané úpoly (Karate, Kung-fu, Judo, Sebeobrana, Aikido, Ju-Jitsu)

Literatura

DLOUHÝ,M. Bojové umění Kung Fu a jeho začlenění v systému úpolových sportů na středních školách Brno:Diplomová práce,Masarykova Univerzita,Fakulta sportovních studií,2002. (CS)JELÍNEK, J. et al. Trestní zákon, trestní řád.XXL. Vydání podle právního vztahu k 1.11.2004. Praha: Linde Praha a.s., 2004.1010 s. ISBN: 80-7201-496-X (CS)LEBEDA, A. Sebeobrana – sebeobranné umění pro každého.III. vydání. Praha: Olympia,1984 (CS)FOJTÍK,I. Budžucu. Japonská bojová umění. Praha: Naše vojsko.1993 (CS)HLADÍK,R.,PETRUS,M. Kung Fu – Siu Lum. Praha:Naše vojsko,1998 (CS)NÁCHODSKÝ,Z., HONZÍK,J. Umíte se bránit? Praha: Naše vojsko,1987 (CS)KALA,P.KURFURST,Z. QigongII.díl, Adamov: Temple,1996 (CS)ŠEBEJ,F. Karate. Bratislava: Šport,1985 (CS)LEVSKÝ, L., V. Základy sebeobrany Karate. Bratislava: Epro,1988 (CS)McCARTY, A. The bible of karate. Bubishi: Vermont & Tokyo,1997 (EN)SRDÍNKO,R., VACHUN, M. Judo. Praha: Olympia,1984 (CS)

Požadavky

Znalost biologie člověka a práce s vlastním tělem.

Garant

Ing. Mgr. Miloslav Pašek

Vyučující

Ing. Mgr. Miloslav Pašek