Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (FP-TfyzP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-TfyzP - Fyziologie, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka tohoto předmětu má poskytnout možnost studentům získat znalosti o funkcích orgánů a systémů člověka. Předmět je zaměřen na základy fyziologie pohybu. Znalost funkce jednotlivých systémů a jejich vzájemných vztahů je důležitým předpokladem pro pochopení vztahů zdraví a pohybové aktivity a pro správnou volbu pohybových aktivit a intenzity cvičení, aniž by došlo k poškození organismu.

Osnova

- Základní fyziologie jednotlivých systémů : pohybového , srdečně cévního, dýchacího, trávícího, vylučovacího, nervového, endokrinního, jejich základní funkce a funkční vztahy:- Tělní tekutiny. Krev a její funkce. - Imunitní systém, nespecifická a specifická imunita, řízení imunity. - Fyziologie dýchání, mechanika dýchání, určování objemu plic, regulace dýchání.- Fyziologie srdce a krevního oběhu, základní vlastnosti srdeční svaloviny, malý a velký oběh, projevy a řízení srdeční činnosti. - Fyziologie trávicího systému, funkce jednotlivých částí. Vylučovací soustava, ledviny a jejich struktura, tvorba moči a její vylučování. - Kůže a její funkce. Termoregulace. Tvorba a výdej tepla. - Žlázy s vnitřní sekrecí, přehled endokrinních žláz. - Nervová soustava, neuron, reflex, mícha, funkce částí mozku. Řízení motorické činnosti.Řízení činnosti vnitřních orgánů. - Kosterní svalstvo a energie potřebná k práci svalů. (Martinková)- Fyziologie spánku - Zdravotní problematika sportů - Ve cvičeních se bude procvičovat odpřednášená látka se zaměřením na klíčové oblasti daného tématu. Doporučení pro samostudium - příprava na závěrečnou zkoušku.

Literatura

WILHELM, Z. : Stručný přehled fyziologie člověka pro bakalářské studijní programy Masarykova univerzita, 2002, 80-210-2837-8 (CS)SILBERNAGL, S.: Atlas fyziologie člověka, Grada 2004, 80-247-0630-X (CS)MÁČEK, M., MÁČKOVÁ, J.: Fyziologie tělesných cvičení. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1997. 112 s. ISBN 80-210-1604-3. (CS)

Požadavky

Vědomosti získané při studiu předmětu Anatomie.

Garant

doc. MUDr. Luboš Hrazdira, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Luboš Hrazdira, CSc.