Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace: Pohybové aktivity seniorů (FP-TpasP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-TpasP - Specializace: Pohybové aktivity seniorů, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je také naučit se programy pro seniory organizovat i vést na úrovni cvičitele-instruktora.

Osnova

- Význam pohybových aktivit pro seniory.- Biologická podstata stárnutí (teoretická východiska) a změny tělesných funkcí a procesů ve stáři- Základy psychologie stárnutí- Jak začít s pohybovými aktivitami v seniorském věku.- Zabezpečení stability a ohebnosti (koordinace). - Kombinace aerobního cvičení a cvičení na rozvoj síly.- Pohybové aktivity v denním režimu seniorů.- Bezpečnost seniorů při cvičení.- Přizpůsobení pohybového režimu senorů jejich aktuálnímu zdravotnímu stavu. - Praktická výuka - vhodné druhy pohybových aktivit dle zdravotního stavu, náplň pro programy zdravý životní styl seniorů.

Literatura

BLAHUŠOVÁ,E. Wellness fitness. Praha: Karolinum 2005 (CS)ZANDL,D. Life management. Jak získat více času, energie a pořádku v životě. Praha : Grada. ISBN 80-247-1488-4 (CS)ETTINGER, W.H., WRIGHT,B.S., BLAIR, S.N. Fit po 50, aktivním životem k dobré kondici a zdraví. Praha : Grada, 2007,244 s. ISBN 978-80-247-2203-0 (CS)TAYLOR,W.,A.& JOHNSON,J.,M. Physiology of Exercise and Healthy Aging Human Kinetics. 2008. ISBN-13:9780736058384 (EN)KLEPLOVÁ,V. PILNÁ,D. Cvičení pro seniory. Praha : 2004 (CS)ZHU,E. & CHODZKO-ZAJCO,W. Measurement Issues in Aging and Physical Activity. Human Kinetics. 2006. ISBN-13: 9780736053648 (EN)ŠTILEC,M. Program aktivního života pro seniory. Praha : 2004 (CS)

Požadavky

Prakticky aplikovatelné vědomosti a dovenosti z absolvovaných tělovýchovných předmětů v rámci bakalářského studia.

Garant

RNDr. Hana Lepková

Vyučující

RNDr. Hana Lepková